"Огромните мускули на културистите правят впечатление на повечето от нас и сме склонни да мислим, че тези хора са изключително силни, като Невероятния Хълк", заяви проф. Ханс Дегенс от университета на Манчестър, цитиран от БТА.

По думите му, изненадващо обаче грам мускул на културист произвежда по-малко сила от този на некултурист, което означава, че качеството на мускулите е по-лошо при културистите.

"Изглежда голямото нарастване на мускулите има нежелан ефект върху качеството им и човек ще е по-добре с мускули с нормален размер, отколкото със скъпи напомпани мускули", добавя професорът.

Културистите все пак са силни, защото огромната им мускулна маса е достатъчна, за да компенсира слабостта на всеки грам.

Учените искат да установят кой аспект от тренировките на културистите причинява това влошаване на качеството на мускулите. Изследователите са работили с малки проби от мускули на 12 културисти, шестима спринтьори и 14 мъже в добра форма, които не тренират с тежести. За разлика от културистите, атлетите имат подобрено качество на мускулите.