Това може един ден да позволи на хора с протези да възстановят усещането си за допир. Технологията, която е в начален стадий на развитие, може също да усили контрола върху протезата, както и да намали и дори да прекрати усещането на около 80 на сто от хората с ампутирани крайници, че кракът им не е отрязан.

Учените под ръководството на Алекс Чортос и Андре Бернд от Станфордския университет в Калифорния използвали гъвкава електроника и сензори за натиск, за да възпроизведат чувствителността на кожата. Учените увериха, че успели да предадат сетивни сигнали на неврони у лабораторни мишки, прибягвайки до оптогенетика.

Оптогенетиката, която комбинира оптика с генетика, е базирана главно върху протеин, който се активира от синята светлина. Учените успели да превърнат статичния натиск от предмет върху кожата в цифрови сигнали, сравними с различните степени на механична енергия, които може да почувства човешката кожа.

За сензори били използвани въглеродни нанотръбички с форма на пирамида, които са особено ефикасни за канализиране на сигналите от електрическото поле на близките предмети. Сигналите се улавят от електроди по начин, който увеличава максимално чувствителността.

"Трансферът на уловените от изкуствената кожа сигнали до неврони у мишки бе свързан с големи трудности. Използваните в оптогенетиката протеини не стимулират достатъчно дълго невроните, за да може цифровите сигнали да се почувстват", поясниха учените, цитирани от БТА.

Затова учените трябвало да създадат нови оптогенетични протеини, които осигуряват по-дълги интервали между стимулиранията, за да може невроните да реагират. Кожата на бозайниците притежава вискоеластичност и може да бъде разтеглена до 125 на сто от размерите си в покой, без да загуби чувствителността си към външни стимули, като натиск и температура, уточниха учените.

Полина Аникеева и Райън Копс от лабораторията за изследвания в електрониката в Масачузетския технологичен институт, които не са участвали в изследването, отбелязаха, че възпроизвеждането на механичните свойства и функциите на кожата си остава голямо предизвикателство в инженерните науки, и че получените резултати са обещаващи.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".