Екоактивистите Никола Хеджес и Кристофър Маккена от Великобритания ще сключат брак през уикенда в Нортхамптън, Централна Англия, предаде "Ройтерс".

Булката и младоженецът разкриват, че ще поднесат на 80-те си гости меню за фрийгани - хора, които подпомагат околната среда, като вместо да купуват различни стоки, търсят и използват изхвърлени хранителни и други продукти. С нестандартното меню е натоварена местна фирма за кетъринг.

"Това е първата подобна "отпадъчна" сватба, която обслужваме"
, казва съсобственичката Шена Купър, цитирана от БТА.

Фирмата предлага блюда, приготвени от продукти, окачествени като негодни или с изтекъл срок на годност, предоставени от супермаркети и други местни хранителни магазини.

Според данни на Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) една трета от храната, предназначена за човешка консумация, се губи или изхвърля всяка година. Тази загуба струва съответно 680 милиарда долара и 310 милиарда долара на развитите и развиващите се страни.

Младоженката Никола Хеджес споделя, че не само храната, но и всичко, свързано със сватбата, е годно за многократна употреба или рециклиране - от закупената от интернет рокля до дивите цветя, предоставени от приятели.