Специалистите препоръчват да използваме предимно медицинска козметика, за да не се случва често алергизирането. Те съветват още често да мием и ръцете си.

Дерматолозите алармираха още, че временни татуировки са опасни и биха могли да доведат до алергии. Те се правят с кана. Каната обаче е оранжева, как тогава татуировките са черни – с помощта на парафемилендеамина. Затова децата правят алергични реакции.

Има случаи на деца, алергични към консерванта в мокрите кърпички, обясни от своя страна доц. Казанджиева. Тя даде за пример и интересен случай, при който бебе се е оказало алергично към синия цвят на памперсите. Мокрите кърпички и разтворите за почистване да се ползват възможно по малко, съветват дерматолозите.

Специалистите дадоха и някои любопитни примери със случаи на лечение чрез методите на народната медицина, които са довели до "големи беди". Има случаи на пациенти, които са се обтривали с ракия по различни поводи, което довело до алергични реакции и изгаряния.

Като пример за "бабини рецепти", които водят до кожни проблеми, дерматолозите посочиха растения като Дебела Мара, смрадлика (води до изгаряне на кожата при разтриване директно с листата), комбинацията от синапово семе и мед, както и кестени плюс невен за лечение на разширени вени, магданоз в комбинация със слънчева светлина води до изгаряния. Прополисът има добър антисептичен ефект, но въпреки това много често поражда алергии.

Кампанията включва безплатни консултации и безплатно тестуване на пациентите с кожни заболявания. Пациентите могат да се възползват от тази възможност в Александровска болница, във Военномедицинска академия, в "Токуда", МБАЛ Пловдив, УМБАЛ Плевен, клиниката в Стара Загора, предаде репортер на БГНЕС. Няма нужда от направление от личния лекар, няма да върнем пациенти, но е за предпочитане пациентите да се записват предварително, тъй като интересът към кампанията е много голям, обещаха специалистите.