Броят на страдащите от депресия млади хора в САЩ се е увеличил по време на пандемията от новия коронавирус, сочат данни от американско проучване. Изследователите от университета на Пенсилвания са анализирали електронните досиета на 68 699 души на възраст между 12 и 21 години, посещавали отделението за първична помощ в Детската болница във Филаделфия.

Делът на младите хора със симптоми на депресия се е увеличил от 5% в периода между юни и декември 2019 г. до 6,2% за същите месеци през 2020 г.

Ръст има и при подрастващите, склонни към самоубийство - от 6,1% за изследвания период до 7,1%.

"Затварянето на училищата, промяната в ежедневието, социалната изолация, притесненията за здравето на членовете на семейството, финансовият стрес, политическата нестабилност и примерите за расова несправедливост играят роля", казва съавторката на проучването Стефани Мейн от университета на Пенсилвания.

Снимка: iStock by Getty Images

Изследователите обаче предупреждават, че резултатите може да подценяват проблема, тъй като младите хора с най-сериозните психични здравословни проблеми вероятно търсят помощ в специализирани лечебни заведения, предава БТА.

Данните от проучването са публикувани в научното издание "Pediatrics".

Снимка: iStock by Getty Images