Същото важи и за подмладяващата хирургия на клепача. И тя ще заличи само три години от действителната възраст. Така че естетичната хирургия има доста ограничен ефект, което се знае от специалистите, но рядко се казва на пациентите, предупреждава ръководителят на екипа Джошуа Цим от болницата "Ленъкс хил" в Ню Йорк.

"Нашите изследвания доказаха, че при пластични интервенции на лицето наистина се намалява до известна степен видимата възраст, но в никакъв случай не се променя атрактивността на пациента", коментира специалистът.

В експеримента участвали 50 независими оценители, които трябвало да определят атрактивността на 49 пациенти след пластична операция на лицето. Пациентите минали под скалпела в периода юли 2006 - юли 2010 година в частна клиника в Торонто, Канада,ръководена от пластичния хирург Питър Адамсън. Претърпелите разкрасяващи процедури били на възраст между 42 и 71 години. Оценителите преценили, че показаните им лица са средно с 3,1 години по-млади от действителната им възраст.

Журито трябвало да оцени по десетобалната система атрактивността на пациентите. Не било отбелязано статистически значимо увеличение на привлекателността след хирургическите интервенции. Което идва да покаже, че лекото подмладяване не ни прави значително по-привлекателни за околните, коментират учените.