Революционно откритие на специалистите от университетите на Манчестър и Уестминстър е крачка напред към създаването на лекарство срещу артрит.

Изследователите са установили, че могат да впрегнат силата на протеина урокортин, за да трансформират лечението на ставната болест, причиняваща страдание на милиони хора.

Проучването на британските специалисти показва, че урокортинът предпазва ставите от унищожение. Откритието им дава нова надежда за производството на мощно ново хапче срещу ставна деградация.

"Откритието ни насочва не само към потенциално лечение на артрита, но и към превенция на заболяването. Все още сме на ранен етап, но всичко, предлагащо дългосрочна полза срещу артрит, както и защитен ефект, е добро. Хапчето, разработено на базата на изследването ни, ще бъде евтино, и ще има по-траен ефект от настоящите методи като прилагане на обезболяващи инжекции и противовъзпалителни стероиди", казва професор Пол Таунсенд от изследователския екип.

Авторите на проучването са установили, че протеинът урокортин е важен за оцеляването на клетките, произвеждащи и поддържащи здрава хрущялна тъкан. При остеоартрита броят на активните клетки, известни като хондроцити, е съществено понижен. Специалистите смятат, че повишаването на нивата на урокортин ще предотврати измирането на хондроцити, което на свой ред ще попречи на унищожението на хрущяла.