Авторите на изследване от университета "Макмастър" все пак предупреждават да не прекаляваме с тях, съобщиха в. "Индипендънт" и в. "Дейли телеграф".

Макар и лекарите отдавна да препоръчват ограничаване на животинските мазнини в храната, най-голямото изследване по въпроса не установи те да увеличават опасността от инсулт, инфаркт или диабет. За разлика от тях промишлено произведените трансмазнини в маргарина и бисквитите увеличават риска от смърт с 34 процента.

Резултатите от канадското изследване потвърждават, че популярният от половин век здравен съвет за ограничаване на храните с много наситени мазнини, като масло и сирене, може да е бил неправилен.

"От години слушаме да намалим мазнините. От трансмазнините няма никаква полза за здравето, а и увеличават значително риска от сърдечносъдови заболявания. Случаят с наситените мазнини обаче не е толкова ясен. Въпреки това не препоръчваме хората да започнат да ядат повече наситени мазнини, защото няма данни по-голямото количество от тях да е полезно за здравето", каза ръководителят на изследването д-р Ръсел де Суза.

Според сегашните здравни препоръки е добре наситените мазнини да не надхвърлят 10 процента от общия дневен прием на калории, а трансмазнините да са до един процент. Така се намалява опасността от сърдечносъдови заболявания.

Канадските учени са разгледали 50 изследвания, обхванали над един милион души. Анализът им показва, че няма данни наситените мазнини да са вредни за здравето. Резултатите потвърждават установеното от екип на университета в Кембридж, който обяви, че наситените мазнини в млечните продукти може да предпазват от диабет.

Миналата година водещият кардиолог д-р Джеймс ди Николантонио от колежа Итика в Ню Йорк призова здравните препоръки за наситените мазнини да бъдат променени.