Американско изследване навежда на мисълта, че ако пиете полуобезмаслено мляко, ще е по-добре да го замените с обезмаслено.

Учени от университета "Бригам Йънг" в САЩ установиха, че консумацията на обезмаслено мляко може да удължи живота ни с четири години и половина, пише БТА, цитирайки в. "Мирър.

"Ако редовно пиете пълномаслено мляко, трябва да знаете, че това може да има значими последствия", заяви ръководителят на изследването Лари Тъкър.

То е обхванало 5834 участници, една част от които пиели пълномаслено мляко, друга част - полуобезмаслено мляко (2% масленост), а трета част - обезмаслено мляко. В рамките на изследването били анализирани теломерите - свързаните с възрастта окончания на хромозомите, у участниците. Известно е, че колкото по-голяма е възрастта, толкова по-къси са теломерите.

Резултатите показали, че колкото по-голяма е консумацията на пълномаслено мляко, толкова по-къси са теломерите. С всяко еднопроцентно увеличаване на консумираното пълномаслено мляко теломерите стават с 69 базови двойки по-къси.

Изследването разкрило също, че хората, които изобщо не пият мляко, са с по-къси теломери в сравнение с онези, които консумират обезмаслено мляко.

"Консумацията на мляко е полезна - отбеляза Тъкър. - Трябва само да държите сметка за неговата масленост."