По тях ще може да се прави извод за здравословното му състояние, съобщи БТА.
Огледалото представлява набор от сензори. Те откриват опасните показатели за развиване на диабет, сърдечен пристъп и други сърдечносъдови отклонения.

Създателите на огледалото - Semeoticons, са изследователска група, работеща с подкрепата на Европейската комисия. По думите на представителите й, подобно огледало е удобно устройство, оценяващо здравния статус на човека и даващо съвети как да промени начина си на живот.

Освен сензори, огледалото има мултиспектрална система с изображения, която използва пет камери за възприемане на светлинното излъчване със специална дължина и елемент, който нагрява кожата. Всичко това позволява да се анализират тъканите за съдържание на мазнини, кръвта - за нивото на хемоглобина.

На свой ред триизмерен скенер конструира дигитален модел на лицето, проверява и изследва промените като трупане на наднормено тегло. Уникално приложение следи за признаци на стрес, умора и тревожност.

Освен това огледалото може да бъде свързано с "умен нос" (Wize Sniffer) за откриване на токсични молекули в дъха. Те показват дали човек пуши или пие алкохол. За да бъде извършен целият анализ, са необходими само няколко минути.

Клиничните изпитания на огледалото трябва да започнат следващата година в Италия и Франция.