Детоксикацията е изключително важен процес, който помага на тялото ни да се освободи от вредните вещества и да укрепи цялостното си здраве. Много хора разчитат на детоксикиращи диети и хранителни добавки, за да изхвърлят токсините, но най-добрият начин да го сторите е като включите правилните храни в своя режим. Има няколко храни, които са пълни с хранителни вещества и антиоксиданти, подпомагащи естествения процес на детоксикация на организма. Ето кои са те:

Броколи

Броколите са рок звезда в областта на хранителните вещества. Този кръстоцветен зеленчук осигурява множество витамини и минерали, включително витамин С, който осигурява антиоксидантна подкрепа за подпомагане на детоксикацията.

Кейл

Кейлът също е източник на хранителни вещества. Заедно с фибрите, които свързват токсините, той съдържа противовъзпалителната омега-3 мастна киселина алфа-линоленова киселина (ALA), както и минерали, подпомагащи детоксикацията, като магнезий и манган. Кейлът съдържа и хлорофил - зелен пигмент, който може да помогне за свързването и елиминирането на тежките метали.

Авокадо

Авокадото е пълно с мононенаситени мазнини (същите здравословни мазнини в зехтина), както и с противовъзпалителната мастна киселина омега-3. Най-мощният антиоксидант в организма - глутатионът, също е в изобилие в авокадото.

Чесън

Чесънът съдържа т.нар. органо-серни съединения, които могат да стимулират ензимите за детоксикация, като същевременно поддържат идеални нива на детоксикиращи хранителни вещества като глутатион и сяра. Той също така помага за намаляване на симптомите на токсичност, включително главоболие, кръвно налягане и раздразнителност.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа няколко полифенола, включително катехини. Тези катехини проявяват защитни ефекти срещу токсини от околната среда и друго токсично въздействие. Аминокиселина, наречена L-теанин, също осигурява успокояващите свойства на зеления чай.