Пропуските в хигиената и недобрите хигиенни навици могат да бъдат опасни за здравето на човека и да доведат до редица здравословни проблеми. В същото време, дори и да не ви разболеят, те със сигурност ще навредят на статуса ви в обществото, тъй като останалите хора имат малка или нулева търпимост към някои лоши хигиенни навици.

Нередовното къпане

Никак не е приятно, когато човек, който е пропуснал банята вече няколко дни поред, влезе в обществения транспорт или в учреждение с много други хора.

Да пропускате езика при миенето на зъбите

Повечето хора четкат само зъбите си и често пропускат да почистят езика си сутрин и вечер. А това е важно както за борбата с бактериите в устата, така и за справянето с лошия дъх. Не пропускайте езика при ежедневното миене на зъбите и е препоръчително използването на вода за уста.

Бъркането на дезодорант и стик против изпотяване

Много хора бъркат едното с другото. Дезодорантът има мирис и ограничава лошата миризма от потта, докато стикът против изпотяване блокира потенето. Ако искате да се справите с неприятния аромат на областта под мишниците, е добре да използвате и двете козметични средства.

Непочистени уши

Не е хубаво човек да рови в канала на ухото си твърде често, но някои хора взимат прекалено големи мерки срещу тази препоръка и не си чистят ушите изобщо. Ако не искате да нараните ушите си, използвайте клечки за уши с ограничител.

Черно под ноктите

Shutterstock

Не е достатъчно просто да мием ръцете си, трябва да почистваме добре и областта под ноктите, тъй като там се събира най-много мръсотия и микроби. Лошото е, че този пропуск много явно си личи, когато се ръкуваме с някого.

Хигиенният нокът

Има хора, за които това не е просто отживелица, те ревниво отглеждат и ползват хигиенния си нокът. Прибягват до него, когато трябва да почистят носа си, обяда останал между зъбите, ушите си или просто да се почешат с него. За каквото и да го ползват обаче, той изглежда отвратително и може да вбеси наистина всеки, който не го притежава.

Мръсни телефони, компютри, бюра и т.н.

Вещите, които ползваме всеки ден, като телефоните, таблетите, лаптопите или компютрите си, имат нужда и от ежедневно почистване. Не само за да изглеждат добре, доказано е, че върху тях е пълно с бактерии, много повече отколкото има по тоалетната чиния в обществена тоалетна дори.

Носене на обувки без чорапи

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Може и за някои да изглежда хубаво, но миризмата, която носи след себе си, никак не е приятна. Затворените обувки запарват краката и когато те не са обути в чорапи, няма какво да обере влагата. Не си го причинявайте. Вече има много видове невидими чорапи или както ги наричат "терлици" на пазара, с които хем чорапите няма да се виждат, хем краката ви няма да се мъчат.

Кихане без да сложим ръка на лицето си

Много хора са достатъчно несъобразителни да не сложат ръка пред лицето си, когато кихат, като по този начин е съвсем възможно да опръскат събеседниците си със слюнка, като в същото време сеят и множество бактерии наоколо.

Неправилно изхвърляне на хигиенни отпадъци

Това доста често може да се види в дамските тоалетни на обществени места. Там гъмжи от неправилно изхвърлени дамски превръзки, тампони и какви ли не хигиенни материали, които не само изглеждат отблъскващо, но могат и да запушат тоалетната, ако бъдат хвърляни направо нея, причинявайки огромни повреди.