Пародонтитът е опасно заболяване, обхващащо целия опорно-поддържащ апарат на зъбите с прилежащата към тях гингива (венец), Причинява се от хронична бактериална инфекция, и е сочен за главната причина за загубата на зъби в зряла възраст, пише Puls.bg. Понеже в повечето случаи протича безболезнено, мнозина често са „носители“ на това заболяване без дори да подозират.
 
Тази година, връзката между остри заболявания, породени от лоша зъбна хигиена, включващи пародонтита, с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), се потвърди от учени от Държавния университет на Охайо, САЩ. Досега за основни причинители на ХОББ се приемаха тютюнопушенето – активно или пасивно, замърсеният въздух и бронхиалната хиперактивност. Оказва се занемарената устна хигиена допринася също за силното прогресиране на заболяването. Достатъчно категорично, за да бъде включена в списъка като един от главните рискови фактори за развитието на ХОББ.
 
Хроничната обструктивна белодробна болест е сред водещите причини за смъртност в развитите държави, отнемайки живота на стотици хиляди души ежегодно. Поддържането на отлична устна хигиена може значително да увеличи продължителността на живота, категорични са специалистите.
ИЗБРАНО