Шам-фъстъците са мощен съюзник за ускоряване на метаболизма, голям враг на лошия холестерол и значителен помощник в забавянето на процеса на стареене, съобщава е-zdravey.com.

Шам-фъстъкът е ниско храстовидно дърво, което е разпространено в планинските региони на Иран, Тюркменистан и западен Афганистан. През вековете е пренесено в Западна Азия, Средиземноморието, Калифорния и Австралия.

Шам-фъстъците започват да се отглеждат заради вкусните ядки, които са богати на витамини и минерални вещества. Те са богати на антиоксиданти, витамин Е и фибри, които са от съществено значение за нашето здраве. Витамин Е, който се съдържа в шам-фъстъците, предпазва от някои видове рак. Може да намали риска от рак до 30%.

Вижте рецепти с шам-фъстък >>

Този малък плод крие тайни, които са от изключително значение за нашето здраве. С консумацията на шам-фъстъци само за няколко седмици може да намалите лошия холестерол с невероятните 20 процента. Това се дължи на големия брой антиоксиданти.

 

Тези ядки са чудесен източник на фибри. Само в 100 грама се намират 10.3 гр. диетични фибри, които пък са от съществено значение за ускоряването на метаболизма.

Шам-фъстъците увеличават сексуалната мощ на мъжете

Според едно скорошно проучване фъстъците увеличават сексуалността на мъжете с 51 процента, за което са отговорни есенциалните мастни киселини. Те помагат за производството на половите хормони и спомагат за увеличаване на притока на кръв в гениталиите.

Шам-фъстъците регенерират кожата и забавят стареенето

В тези ядки има има рекорден брой антиоксиданти, които са необходими за възстановяване на клетките, и именно по тази причина се наричат природен ботокс. За борба против стареенето и бръчките се препоръчват 5-10 шам-фъстъка на ден.

Вкусни и разнообразни рецепти с шам-фъстък може да откриете в раздел Вкусотии на Дир.бг