Това се дължи отчасти на факта, че работещите нощем обикновено консумират нездравословна храна, страдат от безсъние и извършват малко физически упражнения.

Нощните смени нарушават биологичния часовник на човека, при което се увеличава кръвното налягане, както и лошият холестерол.

Международният екип учени извърши най-мащабното проучване за връзката между нощните смени и сърдечните проблеми. Били анализирани данните на 2 011 935 души от 34 предишни медицински изследвания. От тях става видно, че хората, работещи на смени, имат по-чести оплаквания. При 17 359 от тях бил констатиран някакъв коронарен проблем, 6598 преживели инфаркт, а 1854 претърпели исхемичен инсулт, причинен от недостиг на кръв в мозъка.

Работата на ротационни и на нередовни смени, дори когато не са нощни, e свързанa с 23 % повишен риск от сърдечен удар, с 24 % повишен риск от сърдечни проблеми и 5-процентно увеличен риск от инсулт.

При нощните смени се наблюдава драстично увеличение на подобни рискове - с 41 на сто. Според един от авторите на проучването, Даниел Хакман от канадския Изследователски център, за превенция на инсултите в провинция Онтарио, работещите на нощни смени трябва редовно да следят кръвното си налягане и сърдечносъдовите си показатели. Това ще им позволи да констатират нежелателната симптоматика в ранна фаза. Според предишни проучвания, нощната работа води и до увеличен риск от ракови заболявания, поради нарушаването на ритмите на биологичния часовник на организма и на хормоналните нива, свързани с тези промени.