Какви могат да бъдат причините за хронична умора:

1. Неправилно хранене. Не се ли придържаме към определен режим на хранене, съобразен с нуждите на организма, ще ни е трудно да овладеем умората с кафе или захарни изделия. Режимът е необходим, за да може през целия работен ден да се поддържа постоянно ниво на кръвната захар. Продължителните интервали без хранене, поглъщането на големи порции наведнъж, висококалоричните десерти – бомби, водят само до резки промени на нивото й, което, освен че е причина за енергийни сривове в организма и периоди на изтощение, предразполага към бъдещи проблеми с обмяната на въглехидратите, инсулинова резистентост и диабет.

2. Недостатъчният сън е друга всеобща причини за липса на жизненост. Около 7 часа сън са необходими средно на организма, за да се възстанови от натоварването през деня. Редуцирането на почивката се отразява на паметта, кондицията, работоспособността. Ободряването с кофеинови напитки не може да компенсира нуждата от пълноценна почивка на мозъка.

3. Липсата на движение. Има два типа умора, която можем да разграничим – заради нервно напрежение и физическо натоварване. Стресът обикновено вреди на съня ни, от което се получава порочен кръг, тъй като на следващия ден оставаме неподготвени да се справим с новите изпитания. Физическата умора въздейства като приспивателно. Обикновено комбинацията осигурява нови интелектуални постижения и е условие за физическа издръжливост. Не случайно спортът се препоръчва и като метод на терапия при стрес. Насищането на мозъка с кислород, освобождаването на ендорфини в него, действа като антипод на стресовите агенти в организма. За да има ефект от движението обаче, е необходимо заниманията да се предвидят поне 3 часа преди лягане – все пак непосредственият ефект на физическата дейност е ободряване. Необходимият минимум физически упражнения за седмицата е 4 пъти по 40 минути.
Не забравяйте и още нещо, през първия месец на въвеждане на спортните занимания в графика, най-вероятно ще се чувствате „разбити“. Необходимо е да минат между 3-6 месеца, за да може организмът да се приспособи към новата дейност и почувствате подобрение по отношение на самочувствието си.

4. Умората може да се дължи и на дефицит на калий. Нивото му се поддържа по-трудно през лятото, когато водно-солевият баланс може лесно да се накърни заради високите температури и обилното изпотяване и/или типичните летни заболявания с повръщане и диария. Калий може да се набави чрез консумацията на определени храни като банани, кайсии, домати, чушки, зрял боб, моркови, лук, както и целина, магданоз, кимион, анасон, риган, къри, кервел, копър, кориандър, босилек, мента и др.

5. Дефицит на желязо. Анемията е често срещана при жените и децата. Установява се лесно чрез кръвно изследване на хемоглобин. Препоръчително е редовно да се осигуряват на трапезата храни, богати на желязо, като червено месо, зелени листни зеленчуци, морски деликатеси, водорасли, пълнозърнести закуски и др.

6. Депресия. Засегнатите в повечето случаи не осъзнават изпадането в това коварно състояние на продължителна тъга, което се съпровожда от липса на апетит, безсъние или точно обратното необичайна сънливост и прекалена продължителност на съня, липса на апетит или в началото склонност към злоупотреба с количеството храна... Депресията налага терапия, общуване, почивка, помощ да се погледне на дадено събитие от друг ъгъл, за да може да се открие отново радостта от живота.

7. Сънна апнея. Проявява се при хъркане, когато дишането се прекъсва за секунди, което вреди на пълноценния сън и отдих. Ако системно сутрин са налични оплаквания от умора и главоболие, изследването може само да помогне за установяването или отхвърлянето на този проблем.

8. Проблем с щитовидната жлеза. Независимо дали функцията й е намалена или повишена, е характерно чувство на умора. В първия случай тя е придружена от флегматичност, забавяне на движенията и говора, наблюдава се известен когнитивен упадък. Докато при втория се проявява като следствие на прекалено ускорени и повече извършени за определено време дейности, което в дългосрочен план натрупва умора и изтощение.

9. Диабет – недобре контролираният диабет или недиагностицираният диабет също може да е причина за изтощението. Неясното виждане, честото уриниране в комбинация с умората би трябвало да провокира консултация с лекар и изследвания.

10. Умората може да е и признак за сърдечни проблеми, често срещано явление сред жените. Специалистите обръщат внимание, ако със самото начало на физическа дейност се почувства влошаване на общото състояние, е препоръчителна консултация с лекар.