Оказа се, че съставка в какаото ограничава симптомите на остра и хронична кашлица. Изследването обхванало около 300 души с упорита кашлица в 13 британски болници. Участниците приемали теобромин, който произлиза от съставка в шоколада, два пъти дневно в разстояние на 14 дни. Предварителните резултати показали, че 60 на сто от участниците донякъде изпитали облекчение.

Учените увериха, че черният шоколад съдържа достатъчно количество активни съставки, за да повлияе върху хроничната кашлица. Все пак това не е лекарство - симптомите се завръщат, след като "терапията" приключи.

Предишни тестове разкриха, че теоброминът изглежда блокира дейността на сетивните нерви и това води до потискане на кашлицата. Установено бе, че ефектът е по-голям, отколкото при използване на кодеин. Количеството теобромин, използвано в рамките на изследването, е 1000 милиграма. Неподсладеният черен шоколад съдържа около 450 милиграма теобромин на 30 грама, подсладеният черен шоколад - около 150 милиграма, а млечният шоколад - около 60 милиграма.

Изяждането на парче черен шоколад с високи нива на съставката дневно е ефикасно за хора с упорита кашлица, макар че ежедневната консумация на шоколад може да има нежелани ефекти, поясниха учени от университета в Хъл.