Вие сте песимисти, раздразнителни или недоволни от работата си? Може би не се дължи само на любовно разочарование, проблеми с трафика или нетърпим шеф. Може да имате и хормонален недостиг.

Описаните симптоми говорят за вероятен дефицит на кортизол, пишат от в. "Всичко за семейството". Ако забелязвате тъмни петна по дланите, лицето и гърдите, потите се много, а очите и бузите ви са хлътнали, вече е почти сигурно.

Твърдението е на специалист по ендокринология. Д-р Тиери Ертог е президент на Световната асоциация по антиейдж медицина, както и на други международни организации в тази област. Той се е заел да напише в достъпна форма книга как хормоналният дисбаланс влияе на красотата и теглото на хората.

Авторът търси отговорите на въпроси, които може би са били кошмар за вас. Защо една диета помага на приятелката ви, а на вас не? Защо някои винаги са гладни? Защо на едни косата им е гъста, а други страдат от косопад? Отговорите се крият в хормоналното ни здраве, дължащо се на наследствени характеристики, които се подхранват, когато седнем на масата.

Според д-р Ертог решението е в две стъпки. Първо трябва да открием към кой хормонален тип спадаме (изследване в лаборатория е най-точно; книгата съдържа и тестове за излишък или недостиг на най-важните хормони).

Резултатът ще ни покаже кои са най-подходящите храни за нас, за да се сбогуваме с излишните килограми и те никога да не се върнат отново. Допълнителна екстра е свежа и чиста кожа, здрава коса и нокти, видимо подмладяване. А най-важното е, че ще спечелим здраве.

Диетата на д-р Ертог започва с промяна на отношението към храната, като избираме онова, което е здравословно, естествено, биологично и се отказваме от прекалено сладките, с продължителна термична обработка и мазни храни. Разнообразието е задължително, човешкото тяло се нуждае от над 40 вида храни, за да се поддържа в добро здраве.