Колкото повече плодове и зеленчуци изяжда човек, толкова по-добре се чувства, твърди ръководителката на екипа Сара Стюърт-Браун, цитирана от WebMD.

Според Стюърт-Браун най-щастливи се чувствали хората, които поемали по седем порции дневно. Една порция е 85 грама – за пример в една малка ябълка има 141,7 грама. Учените не са се спирали на конкретни видове плодове и зеленчуци. Те признават също, че не са могли да установят механизъм на въздействие на тези храни върху психиката и настроението на човека.

Но много диетолози неведнъж са отбелязвали, че плодово-зеленчуковият порцион подобрява настроението на хората. Той им става навик и им носи радост.

По данни на изследователите ефектът върху човека от по-малкото плодово-зеленчукови порции дневно е равен на една трета от отрицателния ефект при загубата на работа, пишат от БГНЕС.