Поредният великан, този път на поп арта, ще бъде представен след еротичната серия на Пабло Пикасо и “Любовта на майсторите на ХХ век“ от Музейна галерия за модерно изкуство.

Ще видим символа на поп арта - серията на Уорхол “Мерилин Монро“. За първи път всичките 10 различни изображения на поп иконата ще бъдат изложени пред българската публика.

Смятаният за баща на поп арта Анди е изобразил Мерилин чрез семпла репродуктивна техника. Откритието на художника се състои в това, че един и същи образ в различен цвят има различно  въздействие върху зрителя. Уорхол е употребил за серията си с “мерилинките“  снимката на фотографа Джийн Корнман от филма “Ниагара“ (1953 г.), в който звездата на актрисата изгрява.

Създадените през 1967 година сериграфии са в десет цветови комбинации. На пазара първоначално са били продавани за по няколкостотин долара. В края на 90-те години обаче цената им стига 125 000.

Към настоящия момент на световния пазар оригинална сериграфия от серията “Мерилин“ върви на цени между 150 и 280 хиляди долара. Едни от най-големите музеи в света - Музеят за модерно изкуство (MоMA) и Музеят Гугенхайм в Ню Йорк - притежават в колекциите си тези творби.

През 2009 година Анди Уорхол е в класацията на най-продаваните и скъпи художници в света. Преди него по продажби и цена е само  Пикасо. Очаква се представянето на серията “Мерилин Монро“ в Музейна галерия за модерно изкуство на “Оборище“ 10 да бъде и знак, че зимата си отива наистина, шегуват се организаторите.