Италианският певец Ал Бано, който едно време се възхищаваше на руския президент Владимир Путин и в даден момент дори беше включен в черния списък на Украйна на лицата, представляващи заплаха за националната сигурност, сега не е безучастен към трагедията на украинците и прие в дома си трима украински бежанци, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА. В дома му в Челино Сан Марко вече живеят украинска майка с дъщеричката си и 18-годишен украинец.

Ал Бано сподели, че се е почувствал призван да прояви подобна хуманност. Още при първите разтърсващи кадри от войната в Украйна той е побързал да се информира какво може да направи за бягащите оттам хора. "Кадрите, които идват от Украйна са трагични, от други времена, като че ли часовникът на историята се е върнал назад със 70 години", споделя той.

"Не зная какво тласка човешкия мозък към желанието да води война, да прибягва до насилието на оръжията, не зная какво кара някои хора, които се мислят за голяма работа, да си позволяват арогантността да разбиват на парчета живота на хората, да разрушават градове. Това са неща, които не мога да разбера, след толкова щети, които Втората световна война остави зад гърба ни, това е абсурд, човек се чувства безсилен пред такава трагедия", смята Ал Бано.

Снимка: SME

Той допълва, че смята, че включването му едно време в черния украински списък е било грешка и добавя, че е реагирал на него, защото не е направил нищо лошо, за да го заслужи. Накрая Киев е разбрал грешката и го е извадил от списъка.

За Путин Ал Бано казва, че го познава, че е пял за него, че в миналото го е харесвал, но добавя, че сега не го харесва повече. Казва, че не му харесва и да го дефинират като "приятел на Путин". "Ако му бях приятел, щях да се поразходя с него в Кремъл и да му кажа: "Да седнем за 5 минути пред една бутилка хубаво вино, или водка, или чиста вода, да поговорим. Не е справедливо да се напада една страна, един народ, едно семейство, това е нещо абсурдно. Сега трябва да се съобразяваш с историята".

За Путин Ал Бано допълва, че е разочарован от него, защото той е разочаровал историята. Добавя, че това не му харесва, тъй като, според него Путин е бил изключителен човек, който е направил толкова положителни неща за Русия, че подобна грешка, като тази в Украйна, той не може да си позволява да допуска.

Ал Бано припомня, че някои дори в миналото са споменавали да се присъди на Путин Нобелова награда за мир.

Певецът добавя, че сега Путин е осъден от човечеството, от онези хора, които вече нямат семейства, чиито градове и къщи са разрушени от бомбите на Путин. "Толкова много хора в Русия мислят нещата като тази руска журналистка, която отправи онова важно и смело послание: Не на войната".

Относно отменените си концерти в Русия Ал Бано казва, че гори от нетърпение един ден отново да се върне по тези земи и да изпее песента си "Свобода". Той припомня, че пее за хонорар, но най-вече, че пеенето му носи радост, а сега в тази част на света радостта е далеч.