Космическите туристи, които са в орбита около Земята с полет на частната компания "СпейсЕкс", проведоха разговор от космоса с прочутия американски актьор Том Круз, съобщиха АФП и АП.

Космическите туристи бяха на живо в Ютюб в нощта срещу събота и разказаха за преживяванията си в орбита, съобщиха от "СпейсЕкс".

"Рук, Нова, Ханкс и Лио разговаряха с Том Круз днес", съобщи в Туитър и официалният акаунт в Туитър на мисията "Инспирейшън4", използвайки прякорите на четиримата космически туристи.

Те споделили с холивудската звезда преживяванията си. Миналата година бившият вече шеф на НАСА Джим Брайдънстайн обяви, че Том Круз ще снима филм на борда на Международната космическа станция. Досега обаче не са известни подробности за проекта, който трябва да се осъществи в сътрудничество със "СпейсЕкс".

Четиримата пътници от "Инспирейшън4" - милиардерът Джаред Айзъкман и още трима американци, излетяха към космоса в сряда вечерта от Флорида. В момента те са на височина над Международната космическа станция. Те трябва да се завърнат на Земята в събота вечер, като капсулата им ще се приводни в Атлантическия океан край бреговете на Флорида.

"Мисии като "Инспирейшън4" помагат за развитието на космическите полети, за да могат всички да излязат в орбита и отвъд", написа в Туитър собственикът на "СпейсЕкс" Илон Мъск след разговор с екипажа.

Четиримата на борда вече са видели 25 изгрева и 25 залеза, стана ясно от разказите им. Те обикалят около Земята със скорост около 28 000 километра в час. Капсулата "Дракон" е висока осем метра и е четири метра в диаметър. Обитаемата от туристите капсула е едва девет кубични метра.

Една от целите на мисията е да се съберат данни за ефекта от космическата среда върху непрофесионални екипажи. "Взехме проби от различни части на телата си, за да се изследват промените върху микробиота по време на тези три дни в космоса", каза Арсено по време на включването на живо в Ютюб. Записват се данни от сърдечния ритъм на четиримата, сатурацията и когнитивните им способности.

Членовете на екипажа споделиха, че хапват студена пица и слушат музика, като всеки от тях е подготвил плейлиста от десет песни.

"Разбираме какви късметлии сме", каза командирът на мисията Джаред Айзъкман, който финансира мисията. "Прекарваме цялото си време в научни изследвания, но има време и за малко укулеле", пошегува се той.