Британската кралица Елизабет Втора прие днес на частна аудиенция германската канцлерка Ангела Меркел, която е на последна официална визита в Обединеното кралство преди да напусне поста си след парламентарните избори през септември.

Вижте снимки >>

Облечена в рокля на зелени цветчета, 95-годишната кралица посрещна Меркел в замъка "Уиндзор", намиращ се близо до Лондон, показват снимки, получени от агенция Бритиш прес асошиейшън.

Двете дами изглеждаха в отлично настроение и се усмихваха широко.

Личната аудиенция при кралицата е нещо рядко по време на пандемията и затова се смята за оказване на голяма чест на оттеглящата се скоро от поста си германска канцлерка. Досега кралицата провеждаше аудиенциите си главно във виртуална форма по време на пандемията.

За Меркел това не е първата визита при кралицата. Тя е била приемана от британския монарх през 2008 г. и 2014 година. Кралицата посети Берлин на следващата година, отбелязва ДПА.

По-рано днес Меркел бе приета от британския премиер Борис Джонсън в извънградската правителствена резиденция Чекърс, предаде ДПА.

Снимка: AP/БТА

Заради коронавирусната пандемия двамата не се ръкуваха, а просто допряха лакти.

Снимка: AP/БТА

Менюто включваше салата от английски аспержи, грах и сирене фета, говеждо филе и тарта с яйчен крем и боровинков сладолед.

Снимка: AP/БТА

По-късно на съвместна пресконференция Джонсън и Меркел отговаряха на въпроси за коронавируса и Северна Ирландия. Германската канцлерка отговори уклончиво, когато бе попитана дали британският премиер трябва да бъде канен на срещите на върха на ЕС с цел подобряване на двустранните връзки, пострадали от Брекзит. Нещата трябва да се случват стъпка по стъпка, ограничи се да каже тя.

Снимка: AP/БТА

По темата за протокола за Северна Ирландия германската канцлерка отбеляза, че непосредственият приоритет е да се намери трайно решение на спора за статута на Северна Ирландия, като бъдат зачетени и общият европейски пазар и интересите на британската провинция.

Тримесечното удължаване на гратисния период за доставките на някои месни продукти от Великобритания за Северна Ирландия ще даде достатъчно време за намиране на трайно решение, изрази оптимизъм Меркел.

Джонсън от своя страна заяви, че разногласията с ЕС за протокола за Северна Ирландия може да бъдат разрешени при добра воля и търпение, но че трябва да бъдат внесени корекции в сегашните споразумения.

Меркел, която ръководи най-голямата икономика в Европа през последните 16 години, но се отказа да се кандидатира за още един мандат на изборите през септември, предстои също да посети САЩ и да се срещне с президента Джо Байдън на 15 юли.