За много международни изпълнители и групи е мечта да заемат челни места в песенния конкурс "Евровизия", но за украинския "Оркестър Калуш" блясъкът на конкурса изглежда твърде далечен, съобщи Ройтерс.

Фронтменът Олех Псюк е заменил сцената с доброволческа група от двадесет души, която доставя лекарства и помага на хората да избягат от войната. Един от членовете на "Оркестър Калуш" служи в териториална група за защита.

В понеделник букмейкърите от "Одсчекър" определиха бандата като твърд фаворит за победител в тазгодишното издание на песенния конкурс "Евровизия", но Псюк не е готов да празнува.

"Не мога да се радвам, докато се тревожа за любимите си хора. Войната ни раздели с приятелката ми. Тя е на 300 километра от мен. Не можем да се срещнем, защото е много опасно", каза той пред Ройтерс. "Тя е в бункер, докато аз съм тук и сирените за въздушна тревога звучат постоянно".

Псюк каза, че приятелката му прави коктейли "Молотов" като част от действията за самоотбрана.

Членовете на групата репетират отделно, но планират скоро да се срещнат в Лвов, за да репетират парчето "Стефания", с което ще се явят на конкурса. Псюк казва, че песента се е превърнала в химн за украинците по време на войната.

"Без значение при какви обстоятелства ще отидем на "Евровизия", ще се опитам да съм полезен на Украйна. Дори и войната да свърши в най-близко бъдеще, няма да е лесно, защото ще ни е нужно доста време, за да се възстановим. Страната е в руини", каза той.

Финалът на "Евровизия", едно от най-мащабните събития излъчвани по телевизията, е на 14 май тази година в Торино, Италия.

Ако "Оркестър Калуш" спечели, Украйна ще се сдобие с правото да бъде домакин на изданието на конкурса през 2023 г. Страната спечели "Евровизия" през 2016 г., две години след като Русия анексира Крим, като кримската татарка Джамала триумфира с песен за депортирането на стотици хиляди татари от Крим при Сталин.

На следващата година домакинът Украйна забрани на Русия да участва в конкурса. Русия получи забрана за участие и в конкурса през 2022 г.

Напрежението с Русия хвърли сянка върху участието на Украйна през 2022 г., още преди Москва да предприеме "специалната операция", както я нарича, за демилитаризиране на съседната страна. "Оркестър Калуш" зае мястото на първоначално избраната Алина Паш след скандал заради посещението й в Крим през 2015 г.

За Псюк славата на "Оркестър Калуш" на "Евровизия" е възможност за привличане на вниманието.

"Ако смятате, че това няма да се случи на вашата страна - за това няма гаранции. Ние също си мислехме, че няма да ни се случи. Затова нека го спрем, колкото е възможно по-скоро", каза той. "Искаме най-сетне мир в Украйна".