Автомобил "Форд Ескорт", принадлежал навремето на принцеса Даяна, беше продаден на търг във Великобритания на южноамерикански музей за 52 640 лири (малко над 61 000 евро).

Лейди Ди получава светлосивия седан като годежен подарък от принц Чарлз през май 1981 г. - два месеца преди сватбата им. На капака има сребърна жаба - копие на талисман, даден ѝ от нейната сестра Сара.

Принцеса Даяна спира да използва превозното средство малко след раждането на принц Уилям през 1982 г. Впоследствие возилото е закупено за 6000 лири от антикварен търговец.

От началото на века леката кола е притежание на почитател на кралското семейство, който рядко го е карал и никога не е разкривал историята му на приятелите си.

Автомобилът, който все още носи оригиналната си регистрация и боя и показва 83 000 мили на километража, беше продаден на онлайн търг, организиран от аукционна къща "Рийман Данси" със седалище в Колчестър, Великобритания, предава БТА. Първоначалната му оценка беше между 30 000 и 40 000 евро.

Снимка: АР/БТА

Луис Рабет от аукционната къща заяви, че купувачът е музей в Южна Америка, без да уточнява кой, и че автомобилът ще бъде изпратен там.

"Това, че возилото отива в Южна Америка е доказателство за нивото на глобален интерес към него, както и за трайния отпечатък, оставен от принцесата", каза Рабет.

Снимка: АР/БТА