Производителят на спортни стоки Nike заведе дело срещу базирана в Ню Йорк компания заради "сатанинските" маратонки, съдържащи капка човешка кръв, създадени в сътрудничество с рапъра Lil Nas X, съобщават Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

"Satan Shoes" бяха пуснати за продан от компанията Ем Ес Си Ейч Еф (MSCHF), специализирана в онлайн разпространение на продукти от лимитирани серии на определена дата. Маратонките са плод на сътрудничеството между фирмата и Lil Nas X, прочул се с хита си "Old Town Road".

За основа на "сатанинските" обувки е послужил моделът на Nike "Еър макс 97", към който са добавени някои отличителни знаци с препратки към дявола, сред които пентаграм (обърната петолъчна звезда), считан понякога за сатанински символ. В подметката на маратонките е инжектирана капка човешка кръв.

Компания заведе делото в съд в Бруклин в понеделник - в деня на продажбата на лимитирания модел, от който бяха пуснати 666 чифта, число, също свързвано с дявола.

От иска на Nike става ясно, че маратонките са произведени без съгласието или разрешението на компанията, която по никакъв начин не е свързана с този проект.

Тя иска спиране на доставката на маратонките, които бяха продадени в понеделник на цена от 1018 долара за чифт. Компанията също така претендира за обезщетения и лихви, без да посочва сума.

Представители на рапъра Lil Nas X, който не е ответник по делото, и компания Ем Ес Си Ейч Еф (MSCHF) не са отговорили на молбите за коментар.

В петък 21-годишният изпълнител пусна видео към новото си парче "Montero (Call Me By Your Name)", в което танцува с персонаж с дяволски рога, отбелязва Ройтерс.