Тазгодишният Световен ден на бежанците в условията на пандемията дава възможност за размисъл върху несигурността на хората, принудени да бягат от домовете си, заяви носителката на награда "Оскар" Кейт Бланшет.

Австралийската актриса допълни, че вчерашния Световен ден на бежанците е във време на "предизвикателства и размисъл".

"Принудени бяхме да разберем какво е несигурност и разбира се, това е положението, в което живеят повечето бежанци, година след година" каза Кейт Бланшет, която е посланик на добра воля на ООН за бежанците, в интервю за Ройтерс.

"Затова имаме възможност... да помислим как се справяме с несигурността и може би да се поставим на мястото на майките и бащите, и лекарите, и юристите, които не по своя вина са били разселени и често живеят така повече от 18, 19 години, както ние живеем от 18 месеца."

Световният ден на бежанците насочва вниманието върху положението на хората, принудени да напуснат домовете си заради военни конфликти или преследване. Тази година темата му призовава за по-голямо включване на бежанците в здравните системи, образованието и спорта.

Снимка: Getty Images

а съжаление дори с Covid конфликтите продължават по света", каза Джилиан Тригс, заместник-върховен комисар на ООН за международната защита в съвместното интервю. "Това, за което се опитваме да говорим... е да подкрепяме приемащите страни да дават възможност на хората да бъдат включени в достъпа до образование, училище за децата, възрастните да работят, но разбира се, особено във времето на Covid-19 - достъп до здравеопазване и ваксини."

В годишния си доклад Върховният комисариат на ООН за бежанците посочи, че броят на хората, принудени да бягат от домовете си заради военен конфликт, преследване или нарушаване на човешките права, се е удвоил за последното десетилетие до 82,4 милиона в края на 2020 г.

В ролята си на посланик на добра воля към Върховния комисариат на ООН за бежанците Кейт Бланшет е посещавала Ливан, Йордания и Бангладеш.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos