Те са млади. И изкусителни - червенокоси. Понякога. Зависи от завоя, към който е кривнала душата им, начертан от поредната роля и съответно визия.

Имат дарбата да очароват - излъчването на жената - дете, което мъжете признават, е най-опасно за тях.

И са много талантливи. И двете са в полет - нагоре, където се раждат звездите. В момент са, когато много ги харесват, снимат, играят, ангажиментите валят - благодатно време за младите актриси Елеонора Иванова и Аня Тейлър-Джой.

Снимка: Кирил Станоев/Netflix

Нори, както я наричат колегите й, е подплатила всичко това със сериозно образование - завършила е НАТФИЗ в класа на проф. Ивайло Христов. Вече е част от трупата на "Театър София", където й повериха две главни роли - на Сулвай в "Пер Гюнт" и Лулу, в едноименната пиеса. Освен това е национално известна като Поли от сериала "Братя".

Аня, очевидно природно заредена с актьорския бацил, е забелязана на улицата - класика, докато разхождала кучето си. Харесана е за модел. Това било край магазина "Хародс" в Лондон. Напуска училище на 16, и заради кариера, и заради тормоз от съученици. Прави дебюта си във фантастичния сериал "Атлантис" (2015), преди да придобие световна популярност с ролята си на Томасин в филма на ужасите - "The Witch". Известна е и с ролите си в минисериала "The Miniaturist" на BBC, сериалите "Остри козирки" и "The Dark Crystal: Age of Resistance". Най-големите си успехи постига с ролите си на Ема Уудхаус във филмовата адаптация на романа на Джейн Остин - "Ема" и Бет Хармън в минисериала на Netflix - "Дамски гамбит". През 2021 печели "Златен Глобус" за ролята си на Бет Хармън.

Елеонора

Снимка: Георги Сиркатов

Аня и Елеонора са като две капки вода. Приличат си в очите, веждите, устните, които са познати като Лъкът на Купидон - форма на устните, при която горната прилича на буквата "М". Плюс финото и грациозно обаяние на елфи. Едната е светлоока, другата с тъмни очи. Аня говори перфектен испански, Елеонора наскоро се е упражнявала на езика на Сервантес покрай колега във филм. 

Но външната прилика е само повод да разкажем за двете прелестни дами.

Детство

Запитана за какво мечтаела като дете, Елеонора отвръща: "Мечтаех да бъда голяма и да няма правила. И още си мечтая за това. Да бъда много голяма и много свободна".  

Embed from Getty Images

Аня Тейлър-Джой е по-голяма от Елеонора с две години. Появява се на бял свят на 16 април 1996 г. в Маями, Флорида, когато родителите й са на почивка. Майка ѝ Дженифър Марина Джой е психолог, която е родена и израснала в Замбия и има английски и испански произход. Баща ѝ Денис Алън Тейлър е аржентинец с шотландско потекло. Той е международен банкер, който променя кариерата си и става професионален състезател с моторни лодки. И двамата ѝ родители са природозащитници, имат общо 6 деца. Аня притежава британско, американско и аржентинско гражданство. Говори свободно испански, до 6-годишна живее със семейството си в Аржентина, но заради политическата обстановка родителите им решават да се преместят в Лондон. 

"Отказвах да уча английски в продължение на две години, когато се преместихме в Лондон, надявайки се да върна семейството си у дома. Всъщност не се чувствам сякаш принадлежа някъде, което ме кара да принадлежа навсякъде. Мисля, че мястото, на което най-много принадлежа, е снимачна площадка. Няма значение къде се намира по света или с кого снимам филма, това е най-близкото нещо, което имам до усещането за принадлежност. Така че предполагам, че актьорството беше начин да намеря дом, ако това има смисъл".

 

Embed from Getty Images

Аня споделя, че е имала трудно детство в Англия, често затова в училище плачела в тоалетните. Тя разказа пред лондонския "Evening Standard", че "децата просто не ме разбраха под никаква форма". Подигравали са се жестоко и дори веднъж са я сложили до снимка на риба в колаж във Facebook. "Очите ми бяха наистина далеч едно от друго на картинката", споделя Тейлър-Джой. 

"Заключваха ме в шкафчетата, не ме канеха на празници. Не беше приятно", спомня си тя.

Embed from Getty Images

"Майка ми ме възпита да вярвам, че духът ми е по-важен от лицето ми. Много съм й благодарна за това", споделя Аня.

Попитана дали няма необикновена история около появата й на бял свят, Елеонора разказва: "Пръкнала съм си се съвсем очаквано и естествено. Пък родителите ми са супер. Наистина. Брат ми е по-малък от мен и е голям особняк. Но за сметка на това изключителен художник от малък. Много ми се иска да се развие и в тази посока. В момента се занимава с рап музика и макар и да не разбирам неговите възгледи съвсем, аз се радвам, че намира свой начин да се изрази. Мисля, че с него си приличаме много повече отколкото и двамата искаме да си признаем".

Елеонора казва, че е имала хубаво и нормално детство. В училище и тя е срещала неразбиране.

"Децата от квартала понякога се криеха от мен - имах много енергия и много желание за спонтанности и приключения. Нямах много приятели и в училище малко ме тормозеха, малко ме дразнеха нарочно. Истината е, че това по никакъв начин не ми повлия и не е оставило отпечатък, дори напротив. Беше ми приятно да не ме разбират, защото и аз не ги разбирах. Някак си е честно и справедливо така".

За това, когато е усетила, че актьорството е нейният път казва: "То така си беше". Като незаменим учител посочва професора си Ивайло Христов. "И моят безценен приятел Зафир Раджаб, когото срещнах когато бях много лутаща се и незапозната със света".

Първи филм

Първият филм, който Аня гледа на кино, след като се преместват в Англия, е "Хари Потър и стаята на тайните" (2002). Въпреки че не говорела английски по това време, тя твърди, че това няма значение. По време на страшните сцени, майка й държала ръката си пред пред очите на Аня. Тя обаче успяла да надникне през пръстите й. Описва го като момента, който я накарал да се влюби в киното.

Елеонора започва с далеч по-голяма класика. 

"Когато бях малка, една нощ станах, за да пия вода и телевизорът работеше. Даваха "Портокал с часовников механизъм" на великия Кубрик и аз се загледах. Вървеше сцената, в която Алекс и неговите "друзя" пребиваха един клошар. Стори ми се толкова жестоко, толкова сурово и не можех да откъсна очи от картината. Цяла нощ не успях да мигна. След няколко години Зафир, който вече споменах, ми препоръча да го изгледам. Догади ми се. Исках да го спра, но не можех. За мен това е велико усещане. За мен това е магията на киното и това е неговата цел - да те накара да чувстваш, дори чувствата да са грозни".

Снимка: Личен архив

Танци

Най-първото поприще на Аня са танците. От малка ходи на балет. Обучението й помогнало после в "Дамски гамбит" да запомня стъпки и хореография, казва после тя самата. 

Елеонора няма точно този опит.

"Бяха ме записали на танци, когато бях малка, но понеже бях най-малката в групата преподавателят не ми обръщаше много внимание и желанието ми да се развивам не беше стимулирано и съответно се отказах. Понякога се сещам за това. Сещам се и за учителите си в училище, които по-често ме отказваха. Сещам се за и учителките си Хараланова и Найденова, които бяха чели толкова много, че и на мен ми се прииска да чета. За тяхната любов към литературата и учениците. Обичам да танцувам, не бих казала, че мога, но толкова много обичам музиката, че това няма значение".

Аня бяга около късмета си

Преди да стане един от служителите на седмото изкуство Аня е модел, след като е забелязана в Лондон от Сара Дукас, основател на "Storm Model Management". Тя обаче за малко да пропусне този шанс, защото отначало помислила Дукас за преследвачка. Аня, тогава на 16 години, разхождала кучето си Хала и била на високи токчета за първи път, защото отивала на парти. Докато минавала край "Хародс", тя забелязала кола, която я следва и се опитала да избяга. Тогава чула, че някой вика от колата: "Ако спреш, няма да съжаляваш. Моля те, в тази кола има някой, който наистина би искал да се запознае с теб". Аня се съгласила и така на следващия ден подписала договор със "Storm". Благодарение на работата си като модел, тя по-късно попада на актьорска агенция, където се регистрира, и всичко тръгва оттам.

Сара Дукас е агент на Кейт Мос, Кара Делевин, Бехати Принсло. 

Когато била на втората си фотосесия като модел, с актьорите от "Даунтаун Аби", Аня учела между снимките, защото на другия ден била на изпити, все още била в училище. Четяла поезия.

"Един от актьорите, Адам Лийч, дойде при мен и ме попита какво чета. Той ме подкани да рецитирам стихотворение и го направих. Попита ме и каква искам да бъда, когато порасна, а за казах, че актриса. Той взе номера ми и каза: "Очаквай обаждане". И тази прекрасна жена Кат Гослинг, която все още е мой агент и до днес, ми се обади около две седмици по-късно. Оттогава сме заедно".

Сулвай, Пол, Лулу и Бет

Снимка: Юлиан Рачков

"Сулвай и Поли са коренно различни една от друга. Много е смешно как няма нищичко, което би могло да ги обедини. А може би има. Онова, което обединява почти всеки герой, всяка творба, всяко живо същество - любовта към нещо или някого. Любовта, която движи. Любовта - зависимост и смисъл.

А Лулу е моето алтер его. Жената, с която си мислех, че нямаме нищо общо, и която в последствие се оказа жената, която не познавам в себе си и която е същинска част от мен. Лулу и нейната житейска философия промениха много неща в моя характер или по-точно ми отвориха очите за мен самата. Трудно е да го обясня, но враждата и после приятелството ми с Лулу ме доведоха до съществен личностен кръстопът. Радвам се, че я срещнах и се надявам да имам шанса да я опозная още по-добре и да успея да я изразя такава, каквото тя е. Но имам да вървя още доста по този път", казва Елеонора.  

 

С Дария Симеонова в "Лулу"

Снимка: Иван Дончев

Снимка: Иван Дончев

Елеонора харесва Аня във филма "The Witch". "Голям фен съм на хорър жанра и А24", отбелязва тя.

Аня разказва за нейната героиня Бет, която я бетонира като световна звезда.

"Бях погълната от историята и героинята. Просто знаех как да играя Бет Хармън в момента, в който прочетох в книгата. Никога преди не съм имал толкова "малко кожа" между себе си и персонажа си.

Аз съм по-глупава и по-сърдечна от Бет. Имаме сходни борби с нея. Направо бях с разбито сърце, когато спрях да я играя и снимките приключиха. А относно шаха, като дете гледах дъската и си мислех, че изглежда наистина красиво. И разигравах  фантастични сценарии с фигурите. Не знаех как да играя, но ми харесваше да създам свое собствено малко кралство".

Домашни любимци и хобита

Елеонора е богата на домашни любимци. Има две котки - Север и Рамзи. "Имам две птички - Гръм и МълниЙ. Имам и едно куче - Яго. Всичките са със зловещи имена, които са в пълна противоположност с характерите им. Обичам животните и бих посветила цялото си съществуване на тях и ако не се получат актьорските ми напъни, така и ще бъде".

Колежката й от Острова има пудел на име Хала. Тя също като Елеонора обожава животните и наскоро показа котката си Китсън, за която казва, че са влюбени. Вегетарианка е от 8-годишна. 

Аня свири на укулеле и електрическа китара. И пее много хубаво, казват запознати. 

"А за инструменти - не ме питайте. Пробвала съм всичко възможно и всичко е на много аматьорско ниво и ми е голяма болка, че така и не съм се хванала сериозно. Все още", казва Нори.

Тя обича да рисува, прави дигитални колажи, бижута. Харесва визуалното изкуство, фотографията. И фото-манипулациите. Обича да пише, да създава. Мрази да мързелува, а напоследък констатира, че именно това прави.  

Елеонора, за разлика от Аня ти имаш хубавия шанс да покриеш Големия шлем за всеки актьор - вече имаш главни роли в театъра, много хора те познават от сериала "Братя", и имаш кино участия, в този смисъл чувстваш ли се по-голяма щастливка от нея? Тя май няма театрални изяви...

Аз съм щастлива. Щастието си не го измервам според успеха и не го сравнявам с чуждото.

Ако някога двете участвате в един филм, как си представяш историята и героините ви?

Е, ще трябва да сме сестри, няма как. (усмихва се)

Мъжът до нея е Малкълм Макрей, а до теб?

Не, до мен не е той.

Embed from Getty Images

Намират я за странна, а ти какво си чувала за себе си?

Слушам само, когато е градивно. Другото го заглушавам с Radiohead, Perl Jam, The Doors, Joy Divison...

Разкажи за филма, който снимаш в момента?

Луда работа! Както казва Ники Мутафчиев, който е режисьор на филма, един нормален няма в този екип. Той е събрал чуден отбор - Мира Бояджиева, Бойко Кръстанов, Китодар Тодоров и Диого, който е от Бразилия и ми помогна да си упражня лошия испански. 

Елеонора

Снимка: Кирил Станоев