Кралица Елизабет Втора се появи днес за кратко на балкона на Бъкингамския дворец, за да поздрави събралото се отпред множество. Това стана в последния ден от тържествата по случай навършването на 70 години от възкачването ѝ на престола.

Облечена в зелено, 96-годишната кралица, която отсъства от повечето прояви за платинения юбилей, излезе на балкона, придружена от сина си Чарлз, внука си Уилям, от техните съпруги и деца. След това прозвуча британският химн "Бог да пази кралицата".

Елизабет Втора ограничи изявите си през последните месеци заради проблеми с ходенето. До днес тя се бе появила само два пъти по време на 4-дневната празнична програма.

Тя помаха на хилядите хора, събрали се пред двореца в края на парада, кулминация на четирите дни тържества, след което се прибра бавно вътре.

Елизабет Втора заяви, че е била трогната и е почувствала смирение пред огромния брой хора, участвали в тържествата за навършването на 70 години от възкачването ѝ на престола, предаде Ройтерс.

"Когато стане дума за отбелязването на 70-годишнината като ваша кралица, няма инструкции за следване. За пръв път се случва. Но аз почувствах смирение и бях дълбоко трогната, че толкова много хора излязоха по улиците за честването на моя платинен юбилей", заяви в комюнике Елизабет.

"Въпреки че не успях да взема лично участие във всяка проява, сърцето ми бе с всички вас. Оставам ангажирана да ви служа по най-добрия възможен начин, с подкрепата на моето семейство."

В парада взеха участие над 100 национални знаменитости като певеца Ед Шийран и бившия футболист Гари Линекер, съобщи Ройтерс.

Елизабет Втора се възкачва на престола през 1952 г., когато е на 25-годишна възраст. Тя е най-дълго царувалият британски монарх.

Снимка: БТА/АР