Съпругата на британския принц Хари - Меган, се сдоби с традиционна маорска мантия, наречена короваи. Тя я получи по време на посещението си в град Роторуа в Нова Зеландия в последния ден от визитата на принц Хари и съпругата му в тази страна.

Вижте снимки >>

Мантията е направена от лен и фазанови пера. Тя беше подарена на бременната знатна персона на пищна и пъстра маорска церемония. Подаръкът подчертава позицията на Меган като влиятелна жена. Жените винаги са имали водеща роля в историята на маорите, разказва Норма Стърли, създателката на мантията.

Кралица Елизабет Втора получи подобна мантия, когато посети Роторуа при обиколката си след коронацията си през 1954 г. Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн се превърна в звезда, когато като бременна също облече подобна мантия по време на визита в Бъкингамския дворец миналата година.

Мантията ще защитава Меган по време на нейната бременност. Загръщането й в нея ще й даде сила, топлина и любов, казва Стърли, създателката на мантията.

Меган и останалите дами се събуха боси по време на церемонията

Снимка: БТА

В дизайна на мантията бяха втъкани сини, златни, бели и червени копринени нишки, вдъхновени от герба на херцога и херцогинята на Съсекс.

По-късно днес, във финалния ден на 16-дневната им обиколка в Австралия, Нова Зеландия, Фиджи и Тонга, Меган и Хари посетиха природен парк и се "срещнаха" с две малки птици киви, родени само преди три дни. Знатната двойка кръсти мъничетата с имената Коха, което означава от маорски "подарък" и Тихей, което идва от маорски израз, означаващ "да вдъхнеш живот". Меган и Хари се запознаха и с програма за отглеждане на киви.

Според анализатори тихоокеанското турне на Меган е затвърдило статута й на звезда.

Тази седмица тя отново показа колко голямо сърце има. Нейна 20-годишна почитателка чака с часове с плакат, на който бе изписано: "Хана от Инстаграм е". Двете преди често си чатели в социалните мрежи. Когато Меган зърна Хана в тълпата, тя ахна и каза: "О, Боже!" След това се втурна към вярната си фенка и я дари с топла прегръдка.

Снимка: Twitter

Меган и Хари участваха в 76 прояви по време на тази обиколка в бившите британски колонии. Понякога Меган носеше по четири различни тоалета на ден, припомнят от БТА. Тя участваше в някои странни спортни прояви, като хвърляне на ботуш, галеше дечица, ръкуваше се с непознати хора, дори направи сама бананов кейк за чаено парти в Австралия.

Меган произнесе и речи, насърчаващи каузата на жените. В тях тя сподели трудностите си да финансира университетското си образование в САЩ и пледира за по-достъпно образование, особено за момичетата, които по този начин могат да изградят едно невероятно бъдеще не само за себе си, но за всички около тях.

Снимка: БТА