Хубави неща се случват и след 60 години. Както се казва - всяко нещо с времето си. Така е с Мишел Йео, която дочака своята номинация за "Оскар", а зад гърба ѝ има солидна филмова кариера. Тя е отличена за ролята си във "Всичко навсякъде наведнъж". Златният глобус за тази работа вече го спечели.

Снимка: Getty Images

Фентъзи филмът разказва историята на Евелин Уанг, съпруга и майка, в семейство имигранти, бореща се да управлява отношенията си с любезен, но пасивен съпруг (Ке Хуи Куан), неодобряващ баща (Джеймс Хонг) и непокорна дъщеря (Стефани Хсу). Докато Уанг се стреми да жонглира с обикновения си живот, тя получава шанс да бъде супергерой в мултивселената и да се помири с хората, които е обичала най-много, и с човека, с когото е имала най-много неразбирателства - нейния дъщеря, Джой.

Филмът се превърна в хит сред младите хора. "Това просто им взриви ума", отбелязва Йео. Тя си го обяснява с начина, по който е заснет филмът.

"Всичко се случва толкова бързо, толкова динамично. Точно както живеят живота си с Instagram, TikTok", казва тя. "С едно движение на пръста те разглеждат, отправят на различни места и поемат толкова много информация", смята тя.

Йео също така казва, че филмът - отчасти семейна драма, отчасти научно-фантастичен трилър, отчасти филм за бойни изкуства - е бил толкова свързан на много нива с толкова много жени, майки и съпруги, че резонира много силно в нея.

"Филмът е е толкова странен, шантав и луд, колкото изглежда на повърхността, но в основата му беше това много дълбоко, емоционално туптящо сърце на безусловната любов, желаещо просто да прегърне с доброта и състрадание".

Лентата струва около 20 милиона долара и е събрал световни приходи от 106 милиона долара. Получил е 11 номинации за награди "Оскар", включително за най-добър филм.

През 1997 по време на събитие, свързано с "Винаги ще има утре"

Снимка: Getty Images

Йео съветва хората да гледат филма в кино салоните. "Моля, отидете на кино, защото магията на киното е споделено преживяване. Когато светлините угаснат, вие изключвате останалата част от света и се оставяте да отидете на това лудо влакче в увеселителен парк с нас. Тогава получавате истинското изживяване".

Танцова кариера

Мишел Йео е родена на 6 август 1962 година в Ипох, Малайзия. Тя е дъщеря на Джанет Йео и Киан Тейк Йео.

Израствайки в Малайзия, Йео се стреми да стане балерина. Започва уроци на четиригодишна възраст и като тийнейджър, когато със семейството ѝ се преместват в Лондон, се записва да учи в Кралската академия по танци, където специализира балет. Това води до кратка танцова кариера, прекъсната от нараняване на гръбначния стълб, което променя всичко.

След неуспеха майка й - която обича представленията и самата тя пее и танцува, записва Йео в конкурса за красота "Мис Малайзия" в началото на 80-те години.

"Направих го, за да ми се махне от главата. Условието беше, ако направя това, тя никога повече през целия ми живот няма да ме моли да правя нещо подобно отново. И тогава спечелих", спомня си Мишел.

Йео представила Малайзия на конкурса "Мис Свят" в Лондон, последван от пътуване до Австралия, където спечели през 1984 г. надпреварата "Miss Moomba International".

"Това, за което майка ми беше права, беше, че това е единственият път, когато наистина можеш да излезеш и да видиш света по различен начин, да бъдеш в компанията на други млади дами от цял свят, да срещнеш повече хора и да създадеш повече приятели", казва тя. "И така, трябва да й благодаря за това, но не бих го направил отново". Първата й работа с камера е реклама от 1984 г. със звездата на бойните изкуства Джаки Чан. През 1985 г. тя започва да прави екшън филми с D&B Films of Hong Kong. Мишел използва много танцови движения във филмите си и изпълнява повечето от собствените си каскади.

Снимка: Getty Images

"В тези филми нормата беше жените винаги да играят момичета в беда, а момчетата - Джаки Чан, Джет Ли, Саммо Хунг, Дони Йен - бяха героите. Те бяха тези, които щяха да ни спасят, нас бедните момиченца и жени", разказва Йео.

Първо е позната като Мишел Хан, а след се преименува на Мишел Йео. Никога не е тренирала бойни изкуства. Тя обаче разчита на своята танцова дисциплина, за да се подготви за екшън сцените.

Снима в много такива филми, привлича вниманието на Куентин Тарантино. Когато бил в Хонгконг много искал да се срещне с нея, Джаки Чан и още няколко души. Отначало тя не искала, защото не "знаела какво да каже". После се видели, "Мишел" извикал той с разтворени обятия и показал, че знае за нея повече, отколкото тя самата. 

През 1996 г. Йео снима филм, наречен "The Stunt Woman". Героинята ѝ трябва да скочи от мост в движещ се камион, който е пълен с кутии и матраци. Когато Йео се приземява, главата й влиза между две кутии, заклещва се и става така, че краката ѝ идват зад гърба й и я удрят точно в главата. След това тя чува щракащ звук и когато се обърна, видя режисьорката Анн Хуи да плаче, закарват я в болница. Известно време остава неподвижна. Бавно, тя започва да ходи - отначало като робот, защото не може да движи ръцете и краката си и изпитва неистова болка.

Тя прави своя холивудски дебют във филма за Джеймс Бонд от 1997 г. "Винаги ще има утре", а две години по-късно става международна звезда във филма на Анг Лий "Тигър и дракон". Участвала е в "The Lady" на Люк Бесон, в "A Haunting in Venice" на Кенет Брана

Във филма за агент 007 тя е Вай Лин, а той трябва да предотврати война между Китай и Обединеното кралство.  

Водят такъв диалог:

Джеймс Бонд: Бяхте доста добра с тази кука.

Вай Лин: Пораснах в груб квартал.

Джеймс Бонд: Ами...

Вай Лин: Бяхте доста добър с мотора.

Джеймс Бонд: Е, това идва от факта, че изобщо не съм пораснал.

Мишел споделя, че смята себе си за един Джеймс Бонд.

През 1997 година е и избрана от "People" за една от "50-те най-красиви жени в света", а през 2009 г. същото списание я включва в списъка на "35-те екранни красавици за всички времена". През 2022 г. "Time" я нареди сред 100-те най-влиятелни хора в света в своя годишен списък и я нарече "Икона на годината". Йео беше включена в списъка на BBC със 100 жени за 2020 г. 

На 23 април 2007 г. френският президент Жак Ширак връчи на Йео титлата Кавалер на Ордена на Почетния легион.

През 1988 г. тя се жени за богатия изпълнителен директор на D&B Films Диксън Пун и се оттегля от актьорството. Въпреки че се развеждат през 1992 г., тя е близка с втората съпруга на Пун и е кръстница на дъщеря му. Има собствена продуцентска компания "Mythical Films", чрез която се надява да открива нови таланти. Стреми да играе роли, които съчетават както действие, така и по-дълбоки духовни теми. Казва, че най-важното за нея е какво може да научи от даден филм, преди да се съгласи да участва. 

Разтяга се и прави клякания, докато си мие зъбите.  

От 2004 година тя живее с легендата от Формула 1 Жан Тод.

Снимка: Getty Images

Тя няма свои деца, но я е грижа за всички тях: "Днес, утре и всеки ден се случва са има най-малко 2000 малки деца убити или тежко ранени по пътищата на света. Това е недопустимо, предотвратимо и трябва да го спрем. Имаме ваксините срещу тази болест: каски, предпазни колани, контрол на скоростта, безопасно проектиране на пътя. Просто трябва да ги използваме".

През 2022 г. тя каза пред "Vanity Fair", че Шекспир и Стивън Кинг са нейните любими автори и че Тарзан е нейният герой.

През 2022 обяви, че ще участва в "The Brothers Sun" на Netflix.