Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама интервюира младата поетеса Аманда Горман, произнесла прочувствено стихотворение по време на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. Интервюто е за списание "Тайм" и в него Обама и Горман дискутират изкуството, идентичността и оптимистичното бъдеще.

За интервюто Горман позира за няколко снимки в жълта и розова рокли. Една от снимките е на корицата на изданието, придружавана от текста "Черен ренесанс", пише БТА.

В интервюто Аманда Горман споделя, че сега е важен момент за изкуството на цветнокожите, защото те преживяват и важен житейски момент, било то заради това, че вече имаше цветнокож президент на САЩ или заради движението "Животът на чернокожите има значение", превърнало се в най-голямото социално движение в САЩ. Във всички области на изкуството, било то мода, танци, музика, се вижда, че творците са информирани за преживяното от чернокожите, казва младата поетеса.

За поезията и за езика като цяло тя казва, че са сърдечният ритъм на движенията за промяна. Горман смята, че трябва да се разчупи стереотипа, че поезията е само на определени елити и че трябва да се отдава почит и на поетите, които отразяват цялото човечество във всички негови многообразни цветове и възгледи. Според Горман поезията е призмата, през която хората си задават въпроси за историята и за бъдещето, за което се борят.

В интервюто младата поетеса разказва, че когато е писала поемата, произнесена от нея на церемонията по полагане на клетва от Байдън, тя не си е мислила, че създава творба, в която се говори за президент, а, че е написала поема, която е достойна за една нова глава в историята на страната, в която всичко написано е достатъчно добро, за да породи надежда у хората.

Снимка: БТА/АП

В поемата Горман призова на 20 януари за единство в една толкова разделена страна. В интервюто за "Тайм" пред Мишел Обама младата дама споделя, че за нея единството без чувство за справедливост, равенство и почтеност е просто манталитет на токсичната тълпа. Според нея единството, което движи хората напред към бъдещето, означава всички да приемат различията си.

Запитана от Мишел Обама какво би препоръчала на младите момичета, които печелят насъщния си, като попадат под светлините на прожекторите, особено на цветнокожите момичета, Аманда Горман казва, че също би искала да получи подобен съвет. А после допълва, че на всеки, озовал се внезапно под светлините на прожекторите, особено на цветнокожите момичета, за които се смята, че тяхната слава няма да трае дълго, тя би препоръчала да мислят за себе си не като за светкавица, която поразява веднъж, а като за ураган, който се завръща всяка година.

Снимка: БТА/АП