Китайската актриса Чжао Уей отрече в Инстаграм съобщенията, че е избягала във Франция, като по-късно публикацията ѝ в социалната мрежа бе изтрита, съобщи "Hollywood Reporter".

Така мистерията около звездата се задълбочи, след като преди това се появиха непотвърдени публикации, че тя е избягала от Китай във Франция заради действията на китайските власти срещу нея.

В събота в китайски новинарски сайтове бе публикувана информация, че Чжао е напуснала родината си с частен самолет и е била забелязана на летището в Бордо, Франция. Тя и съпругът ѝ притежават лозя и изба "Шато Монло" край Бордо.

В четвъртък по заповед на китайското правителство всички публикации, свързани с нея в китайските социални мрежи като Уейбо например, бяха премахнати, а името ѝ бе заличено от екипите на филмите и тв програмите, в които е участвала. От големите стрийминг платформи в страната като Tencent Video и iQiyi бе свалено съдържанието с нейно участие - филми, тв програми, участия в предавания.

Цензурирани бяха и всички дискусии, свързани с Чжао, в социалните медии. Не бе представено официално обяснение за тези действия, но е в ход акция в развлекателната индустрия и прекалената показност на знаменитостите и във фен културата.

Чжао написа в Инстаграм, че не е напуснала Китай, и че е при родителите си в Пекин, но по-късно публикацията ѝ бе премахната.

Актрисата, която е известна като Вики или Вики Чжао, е популярна звезда, която се превърна в инвестиционен милиардер. Тя е и лице на италианската модна къща "Fendi" за Китай.

Китайският вестник "Global Times" съобщи, че официално не е посочена причина за заличаването на участието на Чжао в различни продукции, но припомни обвинения срещу нея за финансови нередности и скандали, пише БТА. През 2018 г. борсата в Шанхай забрани на Чжао и на съпруга ѝ да действат като изпълнителни директори на листваната им на борсата компания за период от пет години заради нередности при неуспешен опит за придобиване на компанията им през 2016 г.

Чжао и мъжът ѝ са близки с основателя на "Alibaba" Джак Ма и са сред първите инвеститори в "Alibaba Pictures Group", купувайки акции за 400 милиона долара през 2015 г. Но звездата на някога най-прочутия китайски милиардер Джак Ма залезе, след като той загуби благоволението на властите.