Компанията "Сони мюзик" оповести, че е постигнала споразумение с наследниците на Принс за преиздаване на основната част от музикалния му репертоар, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки на Принс >>

Това е най-новият опит за комерсиализиране на музикалното наследство на легендарния поп изпълнител.

След внезапната му смърт през април 2016 г. наследниците му се договориха с трите големи звукозаписни компании "Сони", "Юнивърсъл" и "Уорнър". Приживе музикантът обаче не криеше критичното си отношение към звукозаписната индустрия.

"Договорът е за 35 албума на Принс, които вече са издадени", поясни "Сони мюзик" в интернет. Компанията придобива незабавно правата за преиздаване на 19 албума, излезли през периода 1995 - 2010 г., когато Принс се разделя с "Уорнър" и издава песни като независим музикант. През 2021 г. "Сони" ще получи правата за други 12 албума, сред които "Controversy", "1999" и "Around the World in a Day". Но най-известният му албум "Purple Rain" не е включен в договора. Правата за албуми за периода 2014-2015 г. ще бъдат получени по-късно.

"Сони мюзик" е поласкана, че играе роля музикалното наследство на Принс да бъде съхранено живо за поколения слушатели и бъдещи фенове - заяви президентът на компанията Ричард Стори. - Принс промени света, донасяйки с музиката си любов, радост и вдъхновение на милиони фенове."

Принс бе заклет враг на музикалната индустрия. В средата на 90-те години на миналия век той скъса с "Уорнър", преди да се появи с думата "роб" изписана върху бузата му. Той замени името си с непроизносим символ, за да попречи на "Уорнър" да контролира продукцията му. В края на живота си Принс все пак се помири с компанията.