Принц Уилям днес празнува 40-ия си рожден ден. Това е важен момент за мъжа, който се превърна във фигура с централна роля в британското кралско семейство, стремейки се да съчетае модерността и традициите в очакване самият той един ден да стане крал, предаде Франс прес.

Embed from Getty Images

 Преходът

Откакто 96-годишният суверен ограничи ангажиментите си заради крехко здраве, принц Уилям увеличи своите. Когато кралица Елизабет Втора пропусна речта за откриването на парламента през май, той придружаваше престолонаследника принц Чарлз, който я замести.

Според британската преса Уилям има тежест при взимането на важни решения, противопоставяйки се, например, на участието на чичо си принц Андрю, замесен в сексуален скандал, в традиционната церемония по връчването на Ордена на жартиерата през юни.

Двамата с Кейт "са бъдещето на монархията", подчертава Ричард Фицуилямс, както показа появата им на балкона на Бъкингамския дворец заедно с кралицата по случай 70-годишнината от възкачването й на престола.

Embed from Getty Images

Напълно отдаден на ролята си след като преустанови работата си като пилот на медицински хеликоптер през 2017 г., Уилям планира да се премести от лондонския дворец Кенсингтън във вила с четири спални на територията на замъка Уиндзор, където понастоящем пребивава кралица Елизабет Втора.

Това е важен преход, който го доближава до Нейно Величество и ще подсили малкото твърдо ядро на кралското семейство около нея.

"Съвременна" монархия

Въпреки че изпълнява безпрекословно задълженията си, принц Уилям също така се стреми да осигури относително нормален живот на трите си деца на възраст между 4 и 8 години след като собственото му детство беше белязано от развода на родителите му и смъртта на майка му Даяна в автомобилна катастрофа през 1997 г., когато е едва 15-годишен.

Принц Уилям, например, е модерен човек и баща, който помагаше на двете си по-големи деца да си пишат домашните по време на локдауна заради коронавирусната пандемия.

Високият рус мъж също иска да бъде земен като майка си Даяна. През юни той беше видян в Лондон да продава британското списание за бездомни хора The Big Issue - кауза, близка до сърцето му, както тези за околната среда и психичното здраве.

Той е "форматиран" от "традиционна" кралица по време на неделните обеди с нея в Уиндзор, и докато учи в елитния колеж "Итън", отбелязва Марк Рош, автор на няколко книги за монархията. "Но сред козовете на Уилям, предвид поколението и може би под влияние на майка му, е голямата му чувствителност към разнообразието и екологията", допълва Рош.

Embed from Getty Images

Принцът прояви дискретност по отношение на чувствата си, но защити кралското семейство след шокиращото интервю на брат му Хари и съпругата му Меган по американската телевизия, като увери, че членовете му не са "расисти", както бяха обвинени.

Той обаче признава необходимостта от модернизиране на тази хилядолетна институция, за да може тя да оцелее и след Елизабет Втора, докато идеята за република набира популярност сред младите хора. Това осъзнаване е още по-ясно изразено след обиколката на Карибите с Кейт през март, където монархията беше критикувана заради колониалното й минало.

Снимка: Getty Images

"Едно от нещата, за които Уилям е особено загрижен, е имиджът на монархията и начинът, по който тя може да продължи напред." Според Ричард Фицуилямс той иска да я превърне в "актуална" и "съвременна" институция.