Три концерта от предстоящото турне на наскоро събралата се отново група "Pantera" бяха отменени тази седмица. Причината за това са обвинения в расизъм, отправени към нейния фронтмен Фил Анселмо, провокирани от случай, разиграл се преди почти седем години, в който изпълнителят отправи нацистки поздрав, викайки думите "White Power" към публиката по време на концерт.

Както чуждестранната преса припомня, уважаваната метъл банда, която не е гастролирала от над две десетилетия, наскоро отпадна от два германски фестивала - "Rock am Ring" и "Rock im Park", след като вече бяха обявени като участници в проявите. Тогава организаторът на форумите обясни, че решението за отстраняването им от тях е взето след продължителни разговори с артистите, партньорите и феновете.

Сега предстоящото шоу на групата във Виена, което трябваше да се състои на 31 май тази година, също е анулирано. Австрийската преса предава, че от екипа не са посочили конкретен повод за спирането му, а вместо това са обявили, че ще възстановят средствата на всеки, който е закупил билет за събитието.

Според сайта Blabbermouth.net, част от негативната реакция, срещу която музикантите се изправиха по-рано, идва от германската Зелена партия. В скорошно заседание на градския съвет на Нюрнберг говорителка на политическата организация разкритикува "многократното" използване на нацистки лозунги и идеология от Анселмо, изтъквайки, че според нея участието на бандата в проявите е безотговорно, предвид факта, че "Rock am Ring" се провежда в бивши помещения на нацистката партия.

Снимка: Getty Images

Фил Анселмо беше подложен на сериозни критики през 2016 г., след като бе заснет как отправя нацистки поздрав от сцената на концерт, викайки "White Power" - думи, присъщи за нацистки настроени групи в Съединените американски щати. След видеозапис на инцидента, разпространен в YouTube, изпълнителят първо заяви, че просто се е шегувал, тъй като е бил под въздействието на бялото вино, което е консумирал в по-големи от нужното количества зад кулисите. По-късно той направи пълно извинение, като каза, че "всеки, който познава мен и моята истинска природа, знае, че не вярвам в нищо от това".