Кралското семейство във Великобритания вече навлиза напълно в коледно настроение.

На официалната им страница в Инстаграм вчера бе публикувано първото телевизионно коледно обръщение на Елизабет II, излъчено през далечната 1957 г.

Вижте снимки на кралицата >>

В него младата тогава кралица говори за приемането на новото и почитането на традициите.

"Много се надявам, че тази нова среда ще направи коледното ми послание много по-лично и директно", казва Елизабет, поглеждайки към камерата с усмивка и периодично поглеждайки бележките пред себе си.

"Най-вероятно аз ви се струвам като една далечна и непозната фигура, просто още една наследница на крале и кралици. Някой, чието лице ви е познато от вестниците и филмите, но който рядко се докосва до личния ви живот. Но сега, макар и за няколко минути, ви приветствам в спокойствието на моя дом", са думите на кралицата от библиотеката на имението "Сандрингам Хаус".

Дядото на Елизабет II - крал Джордж V, излъчва първото Коледно обръщение през 1932 г. Текстът за неговата реч е бил написан от самия поет и писател Ръдиард Киплиг и включва думите: "Сега говоря пред всички вас от моя дом и от моето сърце".

Сега вече телевизионното обръщение на кралицата е традиция, която се спазва в много държави и е устояло на теста на времето, тъй като през 2012 г. Елизабет II записа и първото си 3D обръщение, точно 80 години, след като крал Джордж V излъчва първата си коледна реч по радиото, поставяйки началото на тази традиция.

Embed from Getty Images

По време на първата си коледна реч Елизабет е само на 26 години, малко след смъртта на баща си и известно време преди коронацията ѝ. А по време на първото ѝ телевизионно обръщение, тя е на 31 години и на заден фон могат да бъдат видени снимките на децата ѝ принц Чарлз и принцеса Ан.