Американската певица Пинк предложи да плати глобата, наложена на норвежкия женски отбор по плажен хандбал по време на европейското първенство във Варна миналата седмица.

Санкцията бе наложена от Европейската федерация по хандбал, тъй като спортистките отказали да излязат на терена по бикини, като вместо това предпочели да се появят с шорти. Така всяка от дамите заслужила глоба на стойност 150 евро, което означава, че общата сума, която тима трябва да заплати се равнява на 1500 евро.

Само че надали те ще го сторят, при положение че преди два дни Пинк написа в личния си Twitter, че ще бъде щастлива тя да даде въпросната сума. Освен товва певицата насърчава жените да продължават в същия дух.

Вижте снимки на Пинк >>

"Много съм горда от женския норвежки отбор по плажен хандбал, че протестира срещу прекомерно сексистките правила относно тяхната "унифома", написа изпълнителката на "Try" в социалната мрежа. "Европейската федерация по хандбал би трябвало да плати глоба за сексизъм. Браво, дами!", допълни тя.

Публикацията ѝ събра одобрението на множество от потребителите на виртуалното пространство, които подкрепиха думите ѝ.

"Когато мъжете спортуват в потници и шорти, но от жените се изисква да сложат топ и бикини, ТОВА е сексизъм! Така че или оставете жените да носят същото като мъжете, или накарайте мъжете да играят в слипове", написа един от почитателите на певицата, прилагайки снимка, показваща разликите в екипите на отборите - представители на двата пола.

Решението на федерацията да наложи глоба на норвежките хандбалистки породи полемика, предава БТА. Европейската федерация си даде сметка за това и обяви, че ще дари сумата от глобата на голяма международна фондация, която подкрепя равнопоставеноста на жените и момичетата в спорта.