R&B певецът Ар Кели, който през юни беше осъден на 30 години затвор за сексуални престъпления, тази седмица отново ще се яви в съда по подобни обвинения, този път в родния си град Чикаго, пише задокенаската преса.

Процесът по подбор на съдебни заседатели е започнал в понеделник.

Петдесет и пет годишният изпълнител, истинското име на когото е Робърт Силвестър Кели, беше признат за виновен в Ню Йорк за това, че десетилетия наред е ръководил "схема" за сексуална експлоатация на млади жени, включително тийнейджърки, в резултат на което преди почти два месеца получи присъда от три десетилетия зад решетките.

Сега на него му предстои да отговаря по обвинения за възпрепятстване на правосъдието, производство на детска порнография и незаконна сексуална активност с непълнолетно лице.

Музикантът и двама негови бивши съдружници са обвинени, че са осуетили хода на делото му за детска порнография през 2008 г., като са заплашили и подкупили жертвата, която по това време не е дала показания, но се очаква този път да говори. Тогава съдебните заседатели признаха изпълнителя на "I Believe I Can Fly" за невинен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Другите двама обвиняеми са бившият му мениджър Деръл Макдейвид и някогашният му служител Милтън "Джун" Браун.

Очаква се процесът да продължи около четири седмици.

Адвокатката на Ар Кели - Дженифър Бонжан, е поискала от състава на съдебните заседатели да бъдат изключени всички, които са гледали документалната поредица "Surviving R. Kelly", в която участват няколко от жертвите на певеца. Съдията обаче е отхвърлил искането.

Осъждането на носителя на няколко награди "Грами" в Ню Йорк - първото в процес, в който по-голямата част от гражданските страни са чернокожи жени, се разглежда като повратна точка в движението #MeToo.

Снимка: Getty Images

Показанията извадиха наяве "схемата" на певеца за привличане на млади жени и изнасилването им със съучастието на обкръжението му, предава БТА. Много от жертвите разказаха за срещите си със своя идол по време на концерти, след които им е подхвърляно листче с координатите на певеца.

Срещу Ар Кели се водят дела и в други два щата.