Британският принц Андрю може да поиска да бъде разсекретено споразумение от 2009 г., което според адвокатите му ще го защити от съдебното дело по обвинение в изнасилване, заведено от американка. Съдията от Манхатън Лорета Преска реши, че принцът може да потърси информацията в подкрепа на твърденията, че договорка между ищцата Вирджиния Джюфре и покойния финансист Джефри Епстийн обезсилва обвиненията срещу него.

Споразумението е подписано между двамата през 2009 г. в имението на покойния финансист във Флорида, но принц Андрю не е страна по него. Съдържанието му е секретно и е част от дело, което Джюфре води срещу Джизлейн Максуел, дългогодишна приятелка на Епстийн. Ищцата твърди, че е била изнасилена в нейния апартамент в Лондон.

Защитаващият интересите на херцога на Йорк адвокат Андрю Бретлър смята, че споразумението "освобождава клиента ми от всякаква отговорност".

Той говори на първото изслушване по съдебния иск, заведен през август от Джюфре, която твърди, че британският принц я е изнасилил през 2001 г., когато тя не е била навършила 18-годишна възраст.

Снимка: Getty Images

Синът на британската кралица Елизабет Втора категорично отрича обвиненията.

Вирджиния Джюфре многократно отправя обвинения срещу британския принц, но за първи път реши да предприеме правни действия срещу него.

Андрю отхвърли категорично нейните твърдения в интервю за ВВС през ноември 2019 г. Той постави под съмнение автентичността на снимка, на която е прегърнал през кръста Джюфре.

Американката е една от обвинителките на финансиста Джефри Епстийн, който бе осъден за трафик на непълнолетни за сексуална експлоатация, предава БТА. Той почина в затвор в Манхатън през лятото на 2019 г.

В жалбата срещу Андрю се твърди, че именно Епстийн и приятелката му Джизлейн Максуел са принудили Джюфре да прави секс с британския принц.

Съдия Луис Каплан от съд в Манхатън прецени, че Джюфре може да потърси алтернативни начини за връчване на документите по делото на сина на кралица Елизабет Втора, съобщи Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Планът на адвокатите ѝ да връчат документите на базирания в Лос Анджелис адвокат на принц Андрю е "разумно преценен", за да бъдат предоставени документите на вниманието му, независимо от това дали принцът е оторизирал адвоката да ги приеме.

Решенито на съдия Каплан последва изявление на лондонския Висш съд, според което защитниците на принц Андрю са дали да се разбере, че ще обжалват намерението му да връчи документите на принца, ако това се наложи.