Британската кралица Елизабет Втора започна едноседмична обиколка в Шотландия с посещение в предприятие, където се произвежда популярна британска безалкохолна напитка.

Кралицата, която е на 95 години, бе придружена от внука си принц Уилям в първото си посещение в Шотландия след смъртта на съпруга ѝ принц Филип през април, който по традиция би бил с нея, ако все още беше жив.

Вижте снимки >>

Монархът и принц Уилям посетиха завода "Ей Джи Бар" в Камбенод и откриха нова производствена линия в предприятието, което произвежда газираната напитка "Irn Bru", изключително популярна сред шотландците.

Снимка: Getty Images

Посещението на кралица Елизабет Втора бе представено от медиите като част от усилията да бъдат разубедени шотландците да изберат независимост, ако местното правителство продължи с плановете си да организира втори референдум по въпроса, пише БТА.

В края на седмицата към кралица Елизабет Втора, която ще отседне в официалната шотландска кралска резиденция двореца Холирудхауз в Единбург, ще се присъедини и дъщеря ѝ принцеса Анна.

Снимка: Getty Images