Британските принцове Уилям и Хари и техните съпруги Кейт и Меган откриха нова телефонна услуга за изпращане на съобщения, предназначена за хора, изпаднали в психична криза.

Вижте снимки от представянето >>

След смъртта на принцеса Даяна в катастрофа през 1997 година двамата ѝ синове спечелиха симпатиите на обществото, споделяйки собствените си психични проблеми. Психичното здраве стана една от техните основни благотворителни каузи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новата услуга се нарича "Shout" ("Извикай"). Тя ще оказва подкрепа седем дни в седмицата по 24 часа на хора, които мислят за самоубийство или са жертви на насилие, имат проблемни отношения или са обект на тормоз. Чрез тази услуга желаещите ще могат да се свързват с обучени доброволци, които ще ги насочват към по-дълготрайна помощ.

"Невероятно се вълнуваме да открием тази услуга, тъй като знаем, че тя има потенциал всеки ден да достига до хиляди хора в уязвимо положение", се казва в съобщението на четиримата.

Услугата цели да окаже подкрепа особено на младите хора. Изпращането на съобщение е дискретен и тих начин за търсене на помощ - докато си на училище, докато пътуваш или си у дома.

Според доклад от 2017 година всяко осмо дете на възраст от пет до 19 години във Великобритания страда от поне едно психично разстройство.

Принц Уилям призова във видеоматериал хората да подкрепят инициативата с оглед броя на доброволците да нарасне от 1000 на 4000.

Това е една от първите съвместни инициативи на двете кралски двойки, които са патрони на Кралската фондация - основната за подпомагане на благотворителни организации и благородни каузи, която подкрепя и услугата "Shout".

Инициативата идва след медийните предположения за неразбирателство между двамата принцове и техните съпруги. В понеделник Меган и Хари обявиха раждането на първото си дете Арчи, а Уилям и Кейт казаха, че са развълнувани от вестта за новороденото.