Херцогинята на Кембридж присъства на първия си самостоятелен ангажимент заедно с кралица Елизабет II тази седмица. Много хора се запитаха защо това се случва цели 8 години, след като Катрин стана част от кралското семейство.

Вижте снимки на Елизабет II и Катрин >>

Херцогинята на Съсекс - Меган Маркъл, се появи за първи път рамо до рамо с кралицата по-малко от месец след сватбата си с принц Хари.

В социалните медии феновете на кралското семейство си задаваха въпроса: Защо на Кейт ѝ отне толкова много време? Смята се, че има поне шест случая, в които Кейт е била сама с кралицата, но почитателите не бяха обърнали внимание на някои фини детайли.

Всички тези предишни изяви са включвали поне още един член на кралското семейство или са били частни събития, които са се случвали зад стените на двореца.

Първият път, когато Кейт се присъедини към кралицата без съпруга си принц Уилям, бе през юли 2011 г., три месеца след сватбата ѝ в Уестминстърското абатство. Те разгледаха сватбената рокля на Катрин, която бе изложена в държавните стаи на Бъкингамския дворец. Макар че двете бяха сами, поводът беше частен.

Следващата година трябваше да бъде определяща за Кейт за връзката ѝ с бабата на Уилям. Тя отиде заедно с кралицата и Камила на посещение в луксозния лондонски универсален магазин Fortnum & Mason на 1 март 2012 г. Кралските особи се срещнаха с военния персонал, който се грижи за подаръците на войниците и тогава изпращаше пакети на военните, които служеха в Афганистан.

Седмица по-късно херцогинята на Кембридж и Елизабет II бяха на посещение в Лестър - първата спирка от юбилейното турне на монарха по случай 60-годишнината от възкачването ѝ на трона. За да отбележи повода тя и принц Филип обиколиха голяма част от Великобритания за няколко месеца. Кейт пътува с влак до Лестър заедно с кралицата и принц Филип, като посети градската катедрала и гледаха студентско модно ревю. Двете дами бяха снимани заедно.

През юни същата година Кейт и Уилям се присъединиха към кралицата за посещение в Нотингам. Кралските наблюдатели тогава побързаха да отбележат, че Кейт е със същото палто, което носила по време на ангажимента си с кралицата и Камила. Именно от това събитие са едни от най-разпространяваните снимки на кралицата и Кейт, на които двете се смеят.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През март 2013 г. Кейт се присъедини към кралицата и принц Филип на посещение на метростанция Бейкър стрийт, за да отбележат 150-годишнината на лондонското метро. По това време Кейт вече бе бременна с принц Джордж и получи значка "Бебе на борда", носена от жените, които използват подземната железница, за да не им се налага да молят за място.

През февруари 2014 г. Кейт придружи кралицата на прием в Бъкингамския дворец, организиран от Нейно величество в чест на драматичните изкуства.

Защо тогава на херцогинята на Кембридж ѝ отне толкова много години да присъства на обществено събитие само с кралицата, далеч от двореца и без други членове на кралското семейство?

След като съпругът на Елизабет II - принц Филип, официално се оттегли от публичните си ангажименти през 2017 г., монархът трябва да разчита на останалите членове на семейството при много от публичните прояви.

Що се отнася до връзката на кралицата със съпругите на двамата ѝ внуци кралската коментаторка Марлене Кьониг казва, че хората не бива да търсят нищо между редовете. "След сватбата на Меган и Хари бе заявено, че Меган ще се съсредоточи да научи повече за монархията и как работят нещата - смятам, че ангажиментът ѝ с кралицата е мастърклас в кралското обучение", казва Кьониг.

Снимка: БТА

Експертът по език на тялото Джуди Джеймс пък каза: "За разлика от Кейт, която е прекарала дълги години, интегрирайки се постепенно, Меган бе пусната на бързата писта на кралските задължения."

"От езика тялото им става ясно, че Кейт и Елизабет II са приятелки - като кралица и бъдеща кралица. Кралицата предприема подход за споделяне на роли, когато е с Кейт. Двете дават сигнали на равнопоставено приятелство. Меган и кралицата приличат повече на баба и много обичана внучка", допълва експертката.