Холандски учени са установили, че храната е изключителна важна при сближаване на отношенията. Причината е в триптофана, който се съдържа именно в яйцата и шоколада. Точно тази съставка повишава доверието.

Холандските изследователи са наели доброволци, които е трябвало да участват в игра на доверието. За целта един участник е трябвало да дава определена сума на друг, за да я удвои и да му върне част от печалбата. Оказва се, че хората, които по време на играта са консумирали храни, богати на триптофан, са давали доста по-големи суми на своите партньори в играта. Според учените това е доказателство, че точно това вещество повишава доверието.

Храната, която човек яде, оказва влияние върху състоянието на духа му. Тя може да се използва и като подобрител на начина, по който човек мисли и възприема заобикалящия го свят, смятат експертите. Освен яйцата и шоколада, сред другите храни, богати на триптофан, са червеното месо, изварата, спанакът, ядките и семената, бананите, рибата тон, мидите и пуйката.