Към момента няма колебания в подаването на газ към топлоизточниците на "Топлофикация София" и компанията работи в нормални параметри, съобщават за дружеството.

По-рано стана ясно, че доставките на газ за България са ограничени с до 40% дневно от началото на седмицата и  "Булгаргаз" е изпратила съобщения до топлофикационните дружества за намаляване на газоподаването на 50%.

Няма проблем за осигуряване на топлоподаването към клиентите, твърдят още от столичната топлофикация.

Сигналите за слабо парно нямат общо с доставките на газ, а са свързани с локален проблем в сградите, в които вътрешните инсталации не са обезвъздушени, обясняват от дружеството.

Според топлофикация това са случаи, в които хората, въпреки предупрежденията, не са отворили вентилите си на максимум преди пускането на парното.

При такъв проблем следва домоуправителят да подаде сигнал в топлорайона или да се свърже с районния техник. "Топлофикация София" е изпълнила изискванията на нормативната уредба и има готовност да работи в кризисна ситуация, се посочва още в прессъобщението.

Осигурени са задължителните количества мазут за пет денонощия и са подсигурени възможностите за допълнителна доставка на алтернативно гориво.

От "Топлофикация София" посочват още, че към момента задълженията на НЕК към тях са по-големи от дължимите текущия задължения към "Булгаргаз".

По-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов призова топлофикациите да изплащат задълженията си към "Булгаргаз", за да се гарантират доставките им на природен газ.