В интервю за сп. "Клоузър" 79-годишният Редфорд, учредил фестивала на независимото кино през 1978 г., споделя опасението си, че проявата се разраснала до неконтролируемо ниво, както и че обмисля дали не е време да я закрие.

"Не знам дали в бъдеще ще има "Сънданс". Фестивалът се разрасна до такава степен, че не е ясно колко време това може да продължи без сериозни сътресения", казва Робърт Редфорд, цитиран от БТА.

По време на тазгодишния фестивал през януари Редфорд сподели, че обмисля възможността да раздели "Сънданс" на няколко събития, за да се справи с трафика и оплакванията от пренаселване, съпътстващи годишната проява в Парк сити, Юта.

"Започнаха да се чуват негативни коментари колко пренаселен е градът и колко трудно се стига от едно място до друго по време на феста. Трябва да се замислим над това. "Сънданс" се разрасна много, същото се случи и с Парк сити. Ако фестивалът и градът продължат да се развиват, ще се задушат един друг, и рискуваме да изгубим сърцето и душата на идеята, от която започнахме", казва актьорът.