Чаканото с интерес излизане на продължения на фентъзи филма от 2009 г. няколко пъти бе отлагано, но Камерън оповести във Фейсбук, че се заел с "продукцията на четири продължения".

"Страхотно е да се работи с най-добрия екип във филмовия бизнес", увери режисьорът - "Започнахме конкурентната продукция на четири продължения на "Аватар". Те ще излязат по екраните на 18 декември 2020 г., 17 декември 2021 г., 20 декември 2024 г. и 19 декември 2025 г.", обяви Камерън, цитиран от БТА.

Камерън по-рано спомена за едновременното заснемане на четири продължения, сравнявайки го с това на мини сериал:

"Заснемането им няма да е едно след друго - всичко е като една голяма филмова продукция и донякъде напомня заснемане на мини сериал. Снимат се едновременно сцени от няколко продължения. В понеделник трябва да бъде заснета сцена от четвъртото продължение, а във вторник - сцена от първото. Ще е сериозно предизвикателство да съхраним в съзнанието си дори най-малките подробности, свързани с всяка сцена, и да не забравяме каква част от сценария е била заснета. Сигурен съм, че за актьорите предизвикателството също ще е голямо. При заснемането на някоя сцена вероятно ще трябва да се напомни, че даден персонаж все още не е умрял. Това е сага - все едно трябва да бъдат заснети едновременно трите филма от поредицата "Кръстникът"."