Новата учебна година започва в над 2400 училища.

Повечето промени са във връзка със Закона за предучилищното и училищното образование.

За първи път ще има обединени и иновативни училища, както и защитени детски градини, каза за БТА министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че за първи път влиза новата образователна структура - ще има гимназиален етап - с два подетапа, ще има само профилирана и професионална подготовка, а основните училища вече са до седми, а не до осми клас.

Променят се и стипендиите на учениците, за да има възможност стипендии да получават и учениците след завършен седми клас.

По думите на министъра "за първи път през тази година няма да има числови оценки от втори до четвърти клас, а всяко училище ще определя знаците, с които ще оценява учениците".

Например на "шестицата" би могло да отговаря "отлично" или "изключително".

В 119-о училище в София учителите ползваха още миналата година слънце за "Отличен" и усмивка за "Много добър". Усмивката в намръщен вид пък означава не толкова доброто представяне на учениците.

"Този тип оценяване е в пряка връзка със символите, които се използват с телефоните и компютрите. Децата реагират по същия начин, както когато получават емотикона на телефона си. По-спокойно и без стрес от оценяването по шестобалната система", коментира директорът на училището Диян Стаматов.

И през тази година първокласниците няма да имат бележници. За първи път обаче за втори клас бележникът не е задължителен, но това не изключва възможността да се ползва обикновен бележник, който дори не е със съответния графичен дизайн, но да е като форма за комуникация между родителите и учителите, обясни Вълчев.

За първи път през тази година бяха сформирани екипи за обхващане и приобщаване на деца и ученици в образователната система, които започнаха от 1 септември да посещават адреси в страната.

Сформирани бяха 1103 групи с общо 11 632 представители на различни институции - учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, представители на гражданското общество. Където има възможност, бяха включени и училищни психолози. Всеки екип има определен район и брой деца за обхващане и връщане в образователната система.

206 378 са всички деца и ученици между 5 и 18 години, които са отпаднали или никога не са посещавали детска градина или училище, съобщиха в началото на септември от МОН.

По пълни данни на ГРАО, децата, родени през 2010 година, които трябва да са в първи клас през новата учебна 2017/2018 година, са 82 160. Като се извадят обаче тези деца, за които ГРАО посочва настоящ адрес в чужбина, остават 75 465 деца,

Това са прогнозни данни за първокласниците на базата на родените деца през 2010 година, съобщиха от МОН, уточнявайки, че реалният брой на записаните ученици в първи клас за новата учебна година ще е ясен на 15 септември.

"Образованието е това, което ще ни помогне да се справим с най-важните предизвикателства на развитието ни и ние всички държавните институции, семейството, родителите и училищата трябва да направим така, че всички деца да бъдат ефективно включени в образователната система да осигурим равен достъп, да насърчим децата да се обучават и да имат по-високи постижения. И трябва да убедим всички родители, всички деца колко е важно образованието за техните житейски възможности.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който удари първия звънец в обновеното Основно училище "Никола Вапцаров" в оряховското село Селановци.

Красимир Вълчев: На добър час скъпи учители и ученици! >>>