Сред тях са "Вестник на властта" за свободата на пресата, романтичната продукция за хора с различна сексуална ориентация "Призови ме с твоето име", "Дюнкерк" за Втората световна война и филмът за супергероинята "Жената чудо", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Психологическият трилър "Бягай!", драмата "Лейди Бърд", фентъзи продукцията "Формата на водата", романтичната комедия "Болест от любов", черната комедия "Три билборда извън града" и социалната драма "Проектът Флорида" също влязоха в списъка. Тези филми вероятно ще са фаворити на най-големите наградни церемонии догодина.

Сред избраните филми няма победител, тъй като списъкът не е със състезателен характер. Продукциите се включват в него "защото допринасят към кино изкуството и към богатото културно наследство на Америка, вдъхновяват и публика, и творци, и оставят следа върху американското общество".

Списъкът на Американския филмов институт обхвана широк спектър от дискутирани в бранша проблеми. "Лейди Бърд" и "Жената чудо" са режисирани от жени, а "Болест от любов", "Формата на водата" и "Бягай!" имат цветнокожи сценаристи и режисьори.

Освен това Американският филмов институт избра и най-добрите телевизионни сериали на годината. Сред тях са фентъзи поредицата на Ейч Би О "Игра на тронове", "Странни неща" на Нетфликс, както и "Големите малки лъжи" и "Историята на прислужницата".