Резултатите от проучване показват, че спиртните напитки не са сред желаните подаръци за Коледа.

Допитването, направено във Великобритания от компания "Франклин енд сънс" сред 2000 потребители, показва, че един на всеки осем жители на Острова преподарява нежелана бутилка, получена за Коледа, на нищо неподозиращи близки, приятели или съседи.

Въпреки репутацията си на спиртна напитка, фигурираща неизменно в барчето или в коктейлите, най-нежелана за коледен подарък се оказва водката. Над 12 % от анкетираните признават, че преподаряват получените бутилки водка, вместо да се възползват от съдържанието им.

Второ място сред недолюбваните като подарък спиртни напитки, които преминават в чужди ръце след Коледа, заемат уискито и ликьорът, посочени от по 11,8 процента от анкетираните.

Следват шерито, ромът и портвайнът.

Изненадващо, въпреки подновената любовна връзка между британците и джина, над десет на сто от поданиците на Нейно Величество намират нови стопани на бутилките с това питие.

Най-неохотно жителите на Острова се разделят с коняка - само 8,5 процента от участниците в допитването споделят, че са се отървавали от въпросната спиртна напитка, когато са я получавали като подарък за Коледа.